‘Zwarte vrijdag’ voor de marihuanamarkt ?

Sinds deze week is het officieel: de Canadese marihuanaindex staat in de min voor dit jaar. Tja, het is zeker een moeilijke eerste jaarhelft geweest voor de marihuanaaandelen. En alleen al over de afgelopen maand, staat de index al zo’n 15% lager.

De daling komt deze keer niet door paniekerige beleggers of een brede marktcorrectie, maar specifiek door slecht nieuws in de sector zelf.

Van Cowboys naar jas en das

Beginnend bij het begin. Bruce Linton, oud-CEO van Canopy, is recent de laan uitgestuurd. Het ontslag kwam als een kleine verrassing in de industrie, zeker omdat Bruce toch een beetje het boegbeeld was van de jonge cannabismarkt.

Canopy heeft tot op heden vooral veel geld verloren. Dat zie ik zelf niet direct als een groot probleem, omdat het in dit stadium vooral belangrijk is om veel marktaandeel te winnen. Zeker met de steun van grote partijen (in het geval van Canopy, is dat Constellation).

In het geval can Canopy, was er een kwartaalverlies van $250 miljoen en het bedrijf gaf al aan dat er nog meer kon komen.

Grootaandeelhouder Constellation en de board van Canopy vonden het kennelijk welletjes en hebben Linton ontslagen.

Wat we als beleggers goed moeten realiseren: Linton was een echte Cowboy-CEO. Hij verscheen vaak in een T-shirt op interviews en leek nog nooit van een stropdas gehoord te hebben.

Vaak zie je dat in jonge markten, de Cowboy-CEOs met de grote ideeen, pionieren op de markt. Om vervolgens te worden vervangen door management met de jasjes en dasjes. Dat kan natuurlijk als donderslag bij heldere hemel komen voor grote groepen beleggers, maar eigenlijk is het een normaal iets dat we een professionaliseringsslag zien in de sector, die gepaard gaat met management shake ups.

CannTrust Holdings

Ander nieuws vinden we bij CannTrust Holdings. Dit is een een bedrijf dat de afgelopen week al met 40% in waarde is gedaald, nadat autoriteiten hebben ontdekt dat het bedrijf marihuana verbouwde in faciliteiten die daarvoor helemaal geen vergunning hadden.

Wat een stelletje imbecielen. Ik heb er echt geen andere woorden voor.

CannTrust had voor 5 ruimtes vergunningen aangevraagd bij Health Canada. Die waren ook in april goedgekeurd.

Maar CannTrust kon niet wachten en begon al met het verbouwen, voordat de vergunningen binnen waren. Dat is achterlijk, maar het komt wel weer overheen met de Cowboy-CEO’s. Pioniers die het niet erg vinden om de grenzen van de wet op te zoeken, om zo groei te realiseren. En soms gaan ze er overheen.

Wie z’n billen brandt….

Een zwarte week voor marihuana?

We hebben veel lezers en abonnees van de marihuanagids die ons deze week in paniek hebben gemaild. Hoewel het nooit leuk is als aandelen veel dalen, maak ik me zelf weinig zorgen.

Het is de aard van dit volatiele beestje.

In een relatief jonge stierenmarkt (we zijn pas twee jaar goed op weg) met een markt die nog volop in ontwikkeling is, moet je rekening houden met wat tegenslagen hier en daar.

Jammer, maar zo werkt het met beleggen.

Bovendien is er goed nieuws….

Waar ik beleggers ook graag op wil wijzen: deze week is door het Amerikaanse Congress in Amerika voor het eerst gedebatteerd over een hervorming van de marihuanawet.

Marijuana Laws in America: Racial Justice and the need for reform‘, is de officiele titel van het onderwerp.

Helaas zijn er weinig details vrijgegeven, maar het geeft wel al aan dat er heel actief en serieus wordt gekeken naar het einde van de marihuanawetten zoals die nu gelden in Amerika (en dan doel ik dus vooral op het illegale landelijke karakter).

Bovendien, is bijna iedere presidentskandidaat voor 2020 voorstander van legalisatie van marihuana (al verschilt de manier waarop, van vrij conservatief tot wat meer liberaal).

Je mag hieruit concluderen: het is niet de vraag of marihuana in Amerika ooit legaal zal worden, maar vooral de vraag ‘wanneer’.

En op de lange termijn, zie ik daarom nog steeds heel veel kansen in de sector. Wij hebben daarom vandaag ook nog een gids uitgestuurd, met een compleet nieuwe kooptip voor het Marihuana Rapport. 

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.