RealT introduceert nieuwe betalingsoplossingen (kies voor 28 februari)

Wie soms een een transactie via Ethereum doet, zal het wel hebben gemerkt: de kosten zijn enorm hoog. Ook de mannen van RealT kampen met dit probleem. Ze hebben al eens het betalingsschema voor de huren aangepast. Nu is er weer een update met betrekking tot de huurbetalingen.

Dankzij RealT kunnen we in vastgoed investeren via de blockchain van Ethereum. In het begin was een uniek kenmerk aan de blockchainhuizen dat je per dag huur kreeg uitbetaald als je vastgoedtokens had. Vorig jaar werden deze dagelijkse betaling al ingeruild voor wekelijkse (en de afgelopen maanden op onregelmatige basis) om zo minder transacties te hoeven doen en te besparen op kosten.

Transactiekosten op Ethereum zijn in de tussentijd alleen nog maar verder doorgestegen en de verwachting is dat dit voor het komende jaar nog wel (minstens) op het huidige niveau blijft.

Reden dat RealT de betaling anders gaat regelen. Men heeft 2 manieren bedacht, waarvan ik je kennis van wil geven.

Je kan je keuze voor 28 februari maken. Zo niet, dan krijg je de standaard oplossing.

Welke opties heb je?

De huur gaat worden uitbetaald via de xDai side chain of worden gedeponeerd in een smartcontract (waar jij de inkomsten vervolgens op eigen kosten kan claimen).

Binnenkort komt er ook nog een derde optie: herinvesteren van huurinkomsten. Eenmaal deze optie live is, geven we een update via onze (ook gratis) Telegram.

Als je inlogt in je RealT account en naar je portfolio gaat, kom je in een menu waar je tussen de twee opties kan kiezen.

Je kan hier dus kiezen welke betalingsmanier je wil. ‘Claim on Ethereum’ is de standaardoptie. Als je niets kiest, krijg je deze optie.

Dus laten we bij deze beginnen.

Claim on Ethereum

Het werkt hier heel simpel. RealT stuurt de betalingen van de panden in een zo groot mogelijke bulk naar een smartcontract op Ethereum. Dit contract houdt de betalingen vast. Je kan het zien als een digitale kluis, die jouw waarde bewaart en automatisch bijhoudt welk deel van jou is.

Vervolgens kan jij op ieder moment kiezen of je jouw deel uit de kluis wil claimen. Hiervoor moet je dan een transactie doen via Ethereum, wat duur kan zijn.

Voor RealT scheelt dit veel transactiekosten, omdat het aantal transacties flink wordt verlaagd.

Uiteindelijk (ergens in maart) zal men dan ook weer overgaan tot dagelijkse huurbetalingen, maar dan aan het smartcontract.

xDai side chain

xDai is een eigen blockchain dat lijkt op die van Ethereum. Op deze pagina heb je inzage in de chain. Het wordt door de gelijkenissen ook wel een ‘side chain’ genoemd.

Grote voordeel van zo’n side chain is dat er nog vrij weinig activiteit is en daarom de transactiekosten zeer laag zijn. Deze lage transactiekosten maken het dan weer ideaal geschikt voor kleine, frequente betalingen van RealT.

Dan misschien de vraag: hoe kom je op xDai als het een aparte chain is? Dit gaat heel eenvoudig, omdat xDai gebruikt maakt van de EVM (de Ethereum Virtual Machine). De EVM is de manier waarop techneuten smartcontracts bouwen.

Doordat de EVM wordt toegepast op Ethereum en op xDai kan je smartcontractcode die op Ethereum staat toepassen op xDai. Een kwestie van kopiëren en plakken.

Hierdoor is het ook mogelijk dat je op xDai kan werken met je huidige Ethereum wallet. Stel je gebruikt Metamask dan hoef je slechts een paar settings te veranderen om Metamask xDai proof te hebben. Je behoudt verder gewoon je walletadres die je al had.

RealT legt op deze pagina uit hoe je Metamask instelt voor xDai.

Om in je RealT account xDai te selecteren zal je je wallet dus even xDai proof moeten maken. Als je dat niet hebt gedaan, krijg je de melding zoals hiernaast.

Ik vul dus eventjes enkele gegevens in m’n Metamask in en vervolgens kan ik de xDai betalingsfunctie activeren.

Nu is het slechts nog een kwestie van op ‘Yes, use this wallet’ klikken.

Waarom ik xDai kies?

Zelf heb ik niet veel RealT tokens (ik heb nooit in vastgoed geïnvesteerd en vind de crypto rendementen beter) en daarom zijn m’n huurinkomsten heel laag. Het zal voor mij jaren duren voordat ik een dergelijk bedrag heb dat het de moeite waard is om de transactiekosten op Ethereum te betalen.

Dus kies ik voor xDai, zodat ik op deze side chain een klein kapitaal opbouw en hier een beetje mee kan spelen op de nieuwe chain.

xDai zal overigens geen permanente oplossing zijn voor RealT. Een layer-2 oplossing is nog altijd de beoogde schaalbaarheidsoplossing voor betalingen, zoals ook in deze blog gezegd. We gaan hier niet in op wat een layer-2 is, maar je kan het zien als een xDai met lage fees, maar dan direct gekoppeld aan de Ethereum blockchain. Een layer-2 is dus geen eigen blockchain.

De technologie is baanbrekend, alleen is nu helaas nog niet gereed voor gebruik. Reden dat RealT xDai als tijdelijke (nood)oplossing selecteert.

Toch wil dat niet zeggen dat xDai geen toekomst heeft. Door de hoge fees, die waarschijnlijk hoog blijven, zou het zomaar kunnen zijn dat side chains met EVM juist een permanente oplossing worden. Met name omdat hier zich nu al een netwerk vormt.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.