Mexico, het volgende Marihuanaland?

Vincente Fox, voormalig president van Mexico, is er zo goed als zeker van: in de komende 18 maanden zal het land Canada achternagaan en het groene goud volledig legaliseren.

De reden dat Mexico juist nu inzet op legalisatie, heeft alles te maken met het politieke speelveld.

Eind juni won Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) de verkiezingen in Mexico. Het is een 64jarige oud-burgemeester van Mexico City. Niet onbelangrijk in dit verhaal: hij is erg links.

AMLO heeft gewonnen met de belofte dat hij de corruptie in het land volledig zal uitroeien en de drugskartels onder controle zal krijgen.

Een van de manieren waarop hij de drugskartels wil aanpakken, is door te stoppen met de militaire aanpak.

In plaats daarvan moet meer worden ingezet op zogenaamde ‘amnesty deals’: waarbij een pardon wordt gegeven aan drugsbendes indien er wordt gestopt met de handel.

Dat is natuurlijk een redelijk controversiële aanpak. Die in Zuid-Amerikaanse landen overigens niet uniek is.

In Colombia bijvoorbeeld, zijn er soortgelijke amnesty deals met de FARC gesloten onder leiding van president Juan Manuel Santos met de ‘Peace Agreement’.

Of de aanpak zal werken valt nog te bezien.

Toe aan verandering

Maar wat vooral duidelijk is geworden: de Mexicanen zijn toe aan verandering. De militaire missie heeft tot nu toe alleen maar gezorgd voor meer geweld.

En nu burgers verandering toestaan, lijkt de weg ook open voor een nieuw marihuanabeleid.

Het bijzondere is namelijk dat AMLO tijdens de verkiezingen al eerder heeft aangestuurd op een legalisatie van marihuana.

Het meest bijzondere: er kwam weinig kritiek op de plannen. Niet vanuit Mexico zelf, maar ook niet vanuit Amerika.

Opvallend, omdat er tien jaar geleden al is ingezet op decriminalisatie van marihuana en drugs.

De wet is er toen niet doorgekomen. Waarschijnlijk omdat iedereen een klein decennia geleden nog heel anders tegen marihuana aankeek. Vooral in Amerika. En daar was Mexico bang voor.

Overigens zijn Mexicanen zelf – op een conservatieve Katholieke groep na – voorstander van legalisatie. Het was altijd de angst voor de reactie van Amerika, die het politiek onmogelijk maakte.

Als president is het dus vrij lastig om een punt te maken voor legalisatie van het groene goud.

Nu AMLO dat wel doet – zonder veel tegenstand – lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de plannen worden doorgevoerd.

Zo is er in 2015 een uitspraak gedaan door de rechtbank, waarbij een groep cannabisvoorstanders de toestemming kregen om cannabis te verbouwen voor persoonlijk gebruik.

Hoewel de wet niet direct toepasbaar was op iedere burger, heeft de uitspraak wel geleid tot een wet in 2017 die het gebruik van medische cannabisproducten, met een laag niveau van THC, legaliseerde.

De implementatie van de wet was door de voormalige president Enrique Pena Nieto nog niet goedgekeurd, waardoor AMLO nu praktisch de vrije hand heeft om regelgeving door te voeren.

Nu weer even terug naar Vincente Fox, de voormalige president van Mexico (2000 tot 2006).

Fox is ondertussen actief in de cannabissector. Hij heeft zich aangesloten bij verschillende boards van cannabisbedrijven, zoals Khiron en High Times.

In een interview met Globe and Mail, zei hij:

‘Ik denk dat de markt volgend jaar volledig open zal zijn. Ik denk dat het een snel proces zal zijn, waarbij er elders genoeg ervaringen zijn. Ik denk bijvoorbeeld dat Canada een goed voorbeeld is om te volgen. Ik denk dat Colombia een goed voorbeeld is om te volgen’.

Kunnen wij het alleen maar mee eens zijn natuurlijk 🙂

En daarmee willen we nog een keer een grafiek laten zien, die we u vlak na de legalisatie van marihuana in Canada lieten zien.

Onze voorspelling voor de marktwaarde van cannabis, wereldwijd.

Marihuana verwachting beurswaarde

Daar kregen we destijds al veel vragen over. Want een sector die 150 miljard dollar groot moet zijn in 2030 (nu slechts ’n fractie), heeft wel wat meer legalisatie nodig dan alleen in Canada.

En als wij nu naar de markt kijken, dan zien we het langzaam gebeuren: meer landen staan open voor marihuana.

 

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.