Grote kansen bij Indiase smallcaps

India is een land dat niet direct bij veel beleggers op de radar staat. Ontzettend zonde, want we staan momenteel aan een vooravond van een groot economisch stimuleringspakket. En aandelen, specifiek smallcaps, kunnen daar enorm van profiteren.

Heb je nog geen Indiase aandelen in de portefeuille? Dan is het tijd om daar eens goed naar te kijken.

Stimuleringspakket

In juli van dit jaar kondigde de Indiase premier Modi grootste plannen aan voor India. In 6 jaar tijd zal de economie van het land moeten verdubbelen naar een omvang van 5 biljoen dollar. Daarom werden er flinke investeringen aangekondigd. Bijvoorbeeld in de infrastructuur en de digitale economie.

Daarnaast zal India veel opener worden voor buitenlandse investeerders. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat bedrijven uit verschillende sectoren, zoals de luchtvaart, media en verzekeringen, nu volledig overgenomen kunnen worden door buitenlandse investeerders.

Fiscaal wordt er dus flink gas bijgezet. En monetair gezien is er nog alle ruimte om bij te springen. Zo is de rente van de centrale bank 5,5 procent (die is dit jaar overigens met 1 procent verlaagd). En het percentage van de centrale bank balans tegenover de economie is 21,5 procent. Er is dus nog zeker ruimte om geld bij te printen.

De beste demografische kaarten

Daarnaast is er nog een fundamenteel zeer groot voordeel, als je in India belegt. Namelijk een zeer jonge bevolking. Demografisch gezien heeft India een van de beste kaarten ter wereld. En dat is een godsgeschenk als belegger.

India is natuurlijk een groot land, het telt ongeveer 1,3 miljard mensen. Ruim 600 miljoen daarvan zijn niet ouder dan 25 jaar. Dat biedt een enorm voordeel voor de economie dat aan twee kanten snijdt.

Ten eerste zijn er minder uitgaven. Want de overheid en bevolking hoeft bijna niet te spenderen aan ouderenzorg. Hierdoor blijft er voor de jonge bevolking meer geld over om uit te geven.

En dat gebeurt ook. Want jonge mensen besteden veel meer dan oude mensen. Logisch, want als je jong bent moet je nog een huis kopen en deze moeten inrichten. Ook is het fijn om een auto (of in India vaker een motor) te hebben.

Het moment om smallcaps te kopen

Het afgelopen jaar zijn smallcaps flink goedkoper geworden. Eind 2017 vestigden smallcaps een nieuwe recordstand op de beurs. Nu bijna 2 jaar later noteert de smallcap index bijna 40 procent lager. En dat biedt een mooie koopkans.

Vooral als je eens kijkt naar het verschil tussen large caps en smallcaps.

In juni van dit jaar zette de Nifty 50, de Indiase large cap index, nog een all-time-high neer. Terwijl de koerswinstwaardring van smallcaps halveerde.

Alleen in 2009 en 2013 was de spread tussen large caps en smallcaps groter. In 2009 was dat natuurlijk het gevolg van de financiële crisis. Toen de economische groei naar een diepte punt van 3 procent daalde. In 2013 was de hoge spread tussen large caps en smallcaps ook een gevolg van mindere economische groei, toen zo’n 4,5 procent.

Smallcaps zijn natuurlijk veel cyclischer dan large caps, en dat verklaart ook nu het verschil. Maar dat verklaart ook waarom smallcaps het na een daling altijd weer enorm goed doen, als de economie zich weer herstelt.

Kijk maar eens naar deze tabel van ET Markets.

Na een dergelijke daling die we de het afgelopen jaar hebben gezien, zijn winsten van 100 procent per jaar zeker niet uitzonderlijk.

Met de jonge bevolking, de stimulerende maatregelen, openstelling van de economie en nog genoeg monetaire munitie, zie ik de groei op termijn zeker weer aantrekken. Daarbij is de waardering van smallcaps gehalveerd en daarom is het heel logisch dat je in Indiase smallcaps moet zitten.

Hoe speel je er op in?

India is een nog al ver van je bed show. Een aandeel in de Nifty 50 kopen doe je minder snel dan eentje uit de AEX. Toch zijn er een aantal manieren waarop je kan inspelen op de Indiase groei.

Ten eerste kan je in Europese of Amerikaanse bedrijven beleggen die veel blootstelling hebben aan India.

Ten tweede kan je een fonds of ETF kopen met een volledige focus op India. Voor Nederlandse en Belgische beleggers zijn er wel fondsen waarmee je in India kan beleggen, ondanks de aangescherpte ETF-regels. Helaas zijn er alleen geen fondsen beschikbaar die een speciale focus hebben op smallcaps in het land.

Dus hoe speel je dan wel in op Indiase smallcaps? Je zal dan zelf aandelen moeten selecteren. Op deze site heb je een overzicht van de posities in de smallcap index. Ook kan je deze gebruiken. Gelukkig hebben veel van deze aandelen ook een Amerikaanse notering, waardoor wij ze ook makkelijk kunnen kopen.

Je kan natuurlijk ook gebruik maken van het Azië Rapport, waar we smallcapaandelen selecteren uit de hele Aziatische regio.

Dus ook India. Direct een alert ontvangen, zodra wij een nieuwe Indiase kooptip publiceren? Abonneer je dan vandaag nog.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Thank you for sharing such a nice blog. It’s really impressive. I appreciate your intelligence and knowledge. Karara Ceramics is the largest Tile company in India and deliver quality products and services to our customers. For more details visit: https://kararaceramics.in/

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.