Ethereum naar +$1 biljoen om deze reden

In de berenmarkt wordt gebouwd voor in de stierenmarkt. Tegenwoordig gebeurt dat niet alleen maar door crypto natives. Ook de traditionele grote jongens doen mee. Vorige week werd bijvoorbeeld bekend dat Iran en Rusland een eigen stablecoin gebaseerd op goud ontwikkelen. En een ‘Big 4’ bank uit Australië gaat dat ook doen, een stablecoin uitgeven om handel makkelijker te maken. Stablecoins zullen alleen al in hun eentje van Ethereum een activa maken met een marktwaarde van meerdere biljoenen dollars.

In de afgelopen jaren hebben we verschillende malen geschreven over stablecoins en vertelt over het enorme potentieel. In de Crypto Gids investeren we bijvoorbeeld ook in één van de snelstgroeiende stablecoin uitgevers.

Wat zijn stablecoins en welke voordelen bieden ze?

Stablecoins zijn cryptomunten maar dan met een stabiele waarde. Vaak omdat er een stabilisatiemechanisme in het systeem zit en het een onderliggende waarde heeft, zoals dollars in bankkluizen. Veel stablecoins kan je dus weer inwisselen voor een dollar en daarom zijn ze veilig. Stablecoins geven je dus de voordelen van de blockchain en combineren deze met de veiligheid uit het traditionele systeem. Kortom, het beste van beide werelden!

Enkele voordelen van stablecoins ten opzichte van normaal geld zijn:

  • Je kan een transactie van 1 miljard dollar versturen voor een paar cent (via een layer-2).
  • De transactie is direct afgehandeld in plaats van een aantal dagen voor internationale transacties.
  • Je kan geld zelf beheren en hebt zo minder tegenpartijrisico.
  • Via de blockchain heb je blootstelling aan veel innovatievere manieren om je geld aan het werk te zetten. Je bent dus niet meer afhankelijk van je bank die de spaarrente laag kan houden terwijl de rente stijgt. Iets wat we bijvoorbeeld doen bij de Cryptoknallers.

De enorme groei van stablecoins uitgelicht

Stablecoins zijn enorm populair geworden in de afgelopen jaren. Om je de evolutie van stablecoins het beste weer te geven, de volgende grafiek van The Block:

Ook stablecoins hebben een overduidelijke daling gekend in 2022. Vanaf het hoogtepunt daalde de omvang van 182 miljard dollar naar 136 miljard vandaag de dag. Dat betekent natuurlijk niet dat de waarde van stablecoins fluctueerde (op uitzondering van UST van Terra), maar wel dat stablecoins op de blockchain worden ingewisseld voor hun onderliggende waarde. Dat zijn meestal dollars die bij traditionele banken liggen opgeslagen, zoals bij USDT, USDC en BUSD het geval is. De stablecoins verlaten dan crypto en keren terug naar de traditionele wereld.

Alleen kijken we naar de totale groei van het aantal stablecoins sinds het begin van de laatste stierenmarkt, dan overtreft die ruimschoots die van andere crypto’s. De marktwaarde van Bitcoin was niet heel lang geleden hetzelfde als in 2017, terwijl de marktomvang van stablecoins 9.645% hoger staat.

De voordelen van de blockchain gecombineerd met de stabiliteit van dollars, lijkt dus een heel gewild recept.

Waar kan het aantal stablecoins in vijf jaar naartoe?

Naast uitgevers op de grafiek zijn er veel meer partijen die stablecoins willen uitgeven. In de inleiding zeiden we al dat Iran en Rusland en National Australia Bank eigen stablecoins ontwikkelen. Daarnaast ontwikkelen nog veel meer traditionele partijen een stablecoin:

  • In 2020 sloot de Reserve Bank of Australia een partnerschap met ConsenSys (ontwikkelaar achter Ethereum) om een Central Bank Digital Currency (CBDC) te ontwikkelen.
  • Ook ging ConsenSys in hetzelfde jaar samenwerken met de Bank of Thailand voor een CBDC.
  • En ontwikkelde ConsenSys samen met de Hong Kong Monetary Authority een grensoverschrijdende betaalmethode.
  • ConsenSys werkt ook samen met de Franse bank Sociéte Generale om op de blockchain financiële instrumenten te ontwikkelen op een euro CBDC.
  • In 2021 ging ConsenSys samenwerken met de Bank of Korea voor een CBDC.
  • In 2022 werd het USDF Consortium opgezet. Een samenwerkingsverband tussen verschillende Amerikaanse banken om USDF stablecoins uit te geven.
  • In 2022 ging een andere Australische ‘Big 4’ bank een stablecoin ontwikkelen.

Er zijn dus heel wat grote partijen die een stablecoin ontwikkelen. Een CBDC is in feite ook een stablecoin, omdat het een dollar of een euro vertegenwoordigd via de blockchaintechnologie. Alleen dan direct uitgegeven door de overheid in plaats van een commerciële bank.

Je zou dus ook nog de Chinese centrale bank in het rijtje kunnen plaatsen. In China hebben ze namelijk al een werkende CBDC, de eCNY. Bovendien onderzoeken of ontwikkelen bijna alle grote centrale banken in de wereld een CBDC. Het is alleen de vraag of deze in een volledig afgesloten omgeving worden uitgegeven, zoals de eCNY. Of gekoppeld worden aan een publiek infrastructuur zoals Ethereum. Als het wordt gekoppeld aan Ethereum’s infrastructuur, zal het goed zijn voor de activiteit op het netwerk en daarmee voor de vraag naar ETH.

Het rijtje hierboven is bijvoorbeeld allemaal met de intentie om het op of aan een blockchain als Ethereum te ontwikkelen. Zelf een stablecoin buiten Ethereum of een goedkoper layer-2 netwerk opzetten is namelijk heel duur. Via Ethereum kan je profiteren van betrouwbare bestaande infrastructuur en bovendien alle andere innovaties op het netwerk.

Met de huidige partijen die een stablecoin ontwikkelen en de waarschijnlijkheid dat hier nog meerdere bijkomen, denk ik dat je over vijf jaar zeker over een stablecoin (inclusief enkele CBDCs) marktkapitalisatie van +10 biljoen dollar spreekt.

Dat is niet super veel als je bedenkt dat er in 2022 82 biljoen dollar aan geld in de wereld is.

Waarom het ETH naar nieuwe hoogtes gaat stuwen

De ontwikkeling van stablecoinis op of aan Ethereum is niet iets waar koersen direct op reageren. Het is eerder een stille, stuwende kracht achter de waarde van het netwerk. Rustig aan zullen steeds meer grote jongens zich realiseren dat ook het geld dat we voor alledaagse of zakelijke transacties gebruiken via het internet zal werken. Anders dan bij het normale internet, kan internetgeld alleen werken op blockchains.

Hoe meer stablecoins via de blockchain zullen werken, hoe meer ETH nodig zal zijn om de transacties te laten werken. Al dan niet direct (als je stablecoins op het Ethereum hoofdnetwerk verstuurt) of indirect (als je stablecoins via subnetwerken als layer-2s of 3s verstuurt). Vandaag de dag, in een berenmarkt, wordt bijvoorbeeld nog steeds 2.500 ETH verbruikt voor transacties op het netwerk. Dat betekent dus 2.500 minder ETH per dag in circulatie.

Iets wat voor enorme schaarste kan zorgen als je straks een stierenmarkt hebt.

Een andere hele belangrijke factor, is dat een enorm aantal stablecoins voor heel veel geld op de blockchain zorgt, dat je met één klik op de knop hebt omgezet naar Ethereum. Als je straks een enorme vloedgolf aan stabiel geld op de blockchain hebt, is het niet gek om te bedenken dat dit voor een continue kapitaalstroom naar Ethereum leidt.

In het verleden was de hoogte van het aantal USDT stablecoins (vooral uitgegeven om de Omnichain toen) nog wel eens belangrijk voor Bitcoin’s koers.

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

Dus hoe meer stablecoins, hoe meer vers kapitaal om ETH te kopen. Je hebt immers ETH nodig voor transacties, zoals net gezegd. Maar het is ook niet gek om te denken dat grotere partijen zich nog meer gaan realiseren dat Ethereum het nieuwe internet is om de wereldwijde financiële stromen te faciliteren. Wellicht dat enige partij wel blootstelling wil hebben in zo’n netwerk. Bijvoorbeeld om ETH te staken tegen een jaarlijkse uitkering.

Het is dus een realistisch scenario dat het groeiende aantal stablecoins, dat heel veel partijen aan het ontwikkelen zijn, straks een heel explosief effect gaan hebben op met name Ethereum’s koers. Een marktomvang van +1 biljoen dollar moet gehaald worden. Vanaf de huidige stand betekent het een stijging van +420%, zoals we op de volgende grafiek kunnen zien.

Nu het moment om ETH aan te kopen?

Op de grafiek hierboven zien we dat Ethereum aan een serieus herstel bezig is na een serieuze berenmarkt. Momenteel is een hogere bodem neergezet, wat meestal duidt op een langer herstel.

Maar wil ETH een marktomvang van meer dan 1 biljoen dollar bereiken, dan moeten er nog wel een aantal serieuze problemen worden opgelost. Layer-2 en layer-3 netwerken moeten nog beter wordt ontwikkeld, zodat stablecoin uitgevers een hoger aantal transacties kunnen bereiken en het massagebruik aankan. Daarnaast moeten crypto wallets een nog makkelijkere ervaring geven aan gebruikers zodat ook de gemiddelde leek ermee overweg kan. En regelgeving zal nog een stukje aangepast moeten worden. Allemaal problemen waar we in de Crypto Gids een oplossing voor hebben.

Naast dat we in deze Gids in de berenmarkt hebben aangegeven dat het een goed moment is om gespreid ETH te kopen, geven we hier ook jongere projecten prijs die problemen oplossen, zodat crypto de mainstream kan verzorgen. Natuurlijk hebben deze een extra boost bovenop Ethereum.

Bekijk het heir.

Foto: iStock


 

Raja heeft een positie in ETH. Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.