Een interessant signaal

Een enorme klap vorige week: Rusland neemt heel Oekraïne onder vuur. Aandelen en crypto gingen direct diep in het rood. Nu oorlog is verklaard en een (voorlopige) geopolitieke climax lijkt te zijn gemaakt, zien we iets interessants op de grafieken.

S&P500, Bitcoin en Ethereum

De aandelenmarkt (S&P500) ziet er als volgt uit:

En de cryptomarkt (Bitcoin en Ethereum) ziet er zo uit:

Op 24 januari bereikte de inflatieangst een hoogtepunt en zowel de koersen in aandelen en crypto zetten een bodem neer. Nu, een maand later, lijkt een nieuwe bodem daar.

Wat opvalt is dat die bodem in de cryptomarkt hoger is en in de aandelenmarkt lager.

Aandelen en crypto lopen gemiddeld 70 dagen hand-in-hand

De afgelopen maanden deden aandelen en crypto ongeveer hetzelfde (crypto natuurlijk met een portie meer volatiliteit). In de historie is dat veel vaker voorgekomen.

Volgens de mannen van Pantera Capital duurde zo’n hoge correlatie tussen aandelen en crypto gemiddeld 70 dagen.

Bij Pantera geloven ze daarom in een ontkoppeling en een ommekeer van crypto z’n dalende trend. Dat onderbouwen ze nog met:

  • Crypto is relatief klein en een rente van 1,25% of 0% maakt niet heel veel verschil voor iets met een jaarlijks groeiratio van een paar honderd procent.
  • Zeker als je kijkt naar waarderingen, met name bij DeFi coins. Koerswinstverhoudingen staan doorgaans tussen 10 en 40. Laag tegenover tech-aandelen.

De recente hogere bodem in crypto en lagere bodem in aandelen is een bevestiging voor deze ontkoppeling.

Daarbij lijkt de inval van Rusland goed voor crypto en over het algemeen slecht voor aandelen. Als burgers niet meer de service krijgen van instanties, worden alternatieve systemen interessanter. Of het nu Oekraïne is dat wordt binnengevallen of Russische banken die worden afgesneden van SWIFT. Daarnaast zorgen de sancties dat bedrijven uit Oosten en Westen worden geraakt.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.