De nachtmerrie van de Bitcoin maximalist (wordt werkelijkheid)

Gisteravond gebeurde er iets belangrijks in de cryptomarkt. Ethereum doorbrak een belangrijke weerstand en de weg naar boven ligt nu vrij, terwijl de Bitcoin nog steeds worstelt. In mijn ogen een teken van een verschuivende machtsverhouding in cryptoland.

Laten we meteen naar de grafiek van Ethereum gaan, want daar vond de actie plaats:

Het niveau tussen de 360 en 400 dollar is voor de tweede grootste cryptomunt ter wereld al jaren een kantelpunt. In 2017 is dat meerdere keren gebleken, vervolgens ook in 2018 als steun en daarna nog eens in 2019 als weerstand. De laatste weken gold 400 dollar ook als weerstand, maar werd op donderdagavond doorbroken.

De markt vertelt dus dat Ethereum hoger mag. Veel hoger, want de volgende weerstand ligt pas op 800 dollar. Daarna ligt de weg tot het vorige all-time-high vrij.

Een opmerkelijke stijging, want…

Wat opmerkelijk is aan de stijging, is dat de Bitcoin zijn belangrijke weerstand niet heeft doorbroken. Normaal gesproken gaat de cryptomarkt hand in hand, alleen deze keer niet.

De Bitcoin is de afgelopen weken ook goed gestegen en uit zijn symmetrische driehoek geknald. De weerstand van 12.000 dollar weet de munt echter nog niet te doorbreken.

Naar mijn idee is dat een begin (dat al langer gaande is) van de ‘flipping’. De flipping is de gebeurtenis wanneer Ethereum de Bitcoin van zijn troon zal stoten als grootste cryptomunt ter wereld. Althans in marktwaarde.

Die voortgang kan je mooi zien op de volgende grafiek:

Het ETHBTC paar brak begin juni uit zijn jarenlange driehoek, in het voordeel van Ethereum. Een teken dat de markt een kant kiest… de kant van Ethereum.

ETH supply gate

Een ander teken voor de validatie van de flipping is het gedrag van zogenoemde Bitcoin maximalisten.

Voor wie niet weet wat dit zijn: een Bitcoin maximalist is 100% overtuigd van het bestaan van Bitcoin (waar ik deels ook achtersta), maar is ook 100% overtuigd van het feit dat alles buiten Bitcoin een scam is. De blockchain zou dan ook slechts voor de Bitcoin een use case hebben.

In mijn ogen apart, als je bedenkt dat Uniswap (een DeFi-applicatie op Ethereum) meer handel faciliteert dan menig gecentraliseerde broker.

Maar goed, terug naar het gedrag van Bitcoin maxi’s. Deze kwamen tot de conclusie dat het aanbod van Ethereum onbekend is.

Bij Bitcoin is het heel erg makkelijk om het totale aanbod te verifiëren, omdat de software hiervoor een interne formule heeft die tot het aanbod komt. Ethereum heeft deze functie niet en daarom zou het totale aantal ether in circulatie onbekend zijn.

Dat is het alleen niet, ondanks het gebrek aan de interne aanbodformule. Wie een Ethereum full node heeft, kan op een andere manier nagaan wat het precieze aantal ethers is. Een full node heeft immers een volledige kopie van de blockchain, alle blokken met de exacte hoeveelheid bestaande ethers.

Zo kwam bijvoorbeeld ook crypto OG Andreas Antonopoulos tot de conclusie:

Wat dit betekent, is naar mij neming een teken van angst van maximalisten. Angst dat Ethereum Bitcoin voorbij gaat streven qua waarde en daarom wordt er totale onzin aangehaald. Omdat men blijkbaar niets beters weet en te doen heeft (zoals je eigen chain superieur maken).

De verklaring van alles

De angst is natuurlijk ergens op gebaseerd, evenals de recente prijsontwikkeling. Het is drukker op de blockchain van Ethereum, en niet zo’n beetje…

Hier zien we de totale transactiekosten betaald in dollars op Ethereum (rood) en Bitcoin (groen). Dat betekent dat Ethereum veel drukker is, omdat er meer mogelijk is.

Nu kan je zeggen, de hoge fees zijn niet goed, want het laat zien dat er een schaalbaarheidsprobleem is. Nou, dat is er ook. Toch betalen gebruikers wel en dat valideert alleen maar de waarde van een chain. Bovendien zijn er oplossingen, zoals ETH 2.0.

Conclusie

Al het bovenstaande betekent niet dat ik tegen bitcoins ben. Sterker nog, ik heb bitcoins. Alleen meer ethers, en wel om het simpele verschil:

Bitcoin is de munt ter verzekering tegen het einde van het financiële systeem. Ethereum is de munt voor het nieuwe financiële systeem.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Onbekend
2 jaren geleden

Cardano is het nieuwe systeem. Eth kopieert alleen maar

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.