Nederland - 25 mei 2017 - Europa
door REDACTIE BEURSBRINK

Beursupdate: Air France-KLM uitschieter op vlak Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet het donderdag, net als de omringende beurzen, rustig aan.

Rond de klok van elf uur steeg de AEX index 0,1 procent naar 528,40 punten.

Veel richtinggevend nieuws was er niet en vanwege Hemelvaart blijven de volumes volgens marktanalist Ron van der Does van IG Markets ook laag.

Vanochtend werd bekend dat de Spaanse economie in het eerste kwartaal harder groeide dan in de laatste maanden van 2016. Het tegenovergestelde was het geval in het Verenigd Koninkrijk. De groeiraming werd zelfs verlaagd ten opzichte van een maand eerder.

De euro/dollar werd donderdag verhandeld op 1,1231. Woensdag bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten, en in aanloop naar de notulen van de Federal Reserve, was dit 1,1174.

Uit deze notulen bleek dat de Fed een vlotte renteverhoging “passend” vindt. Daarmee bevestigde de centrale bank volgens valutaspecialist Lukman Otunuga van FXTM dat er in juni een nieuwe renteverhoging aankomt, zoals ook in de markt al werd verwacht.

Vooral dat er in de notulen stond dat een verhoging ‘soon’ volgt, is volgens ING normaliter een duidelijke hint dat er in juni verhoogd zal worden.

Ditmaal is er volgens de marktvorsers van de bank echter ook “een grote maar”. De macro-economische data in de komende weken moeten volgens de Fed aantonen dat de recente vertraging van de economische activiteit niet doorzet, anders zal de centrale bank volgende maand een pas op de plaats maken.

Verder zijn de ogen toch vooral gericht op Wenen, waar oliekartel OPEC vanmiddag vergadert. De markt rekent op een verlenging van de huidige productiebeperking. De olieminister van Saoedi-Arabië liet zojuist weten dat het “hoogstwaarschijnlijk” een verlenging van 9 maanden zal worden. Olie-futues noteren inmiddels tot een half procent in het rood.

Stijgers en dalers

In de AEX bleven de fondsen dichtbij huis. Het grootste verlies kwam voor rekening van Gemalto. De Franse digitale beveiliger verloor 0,5 procent. ArcelorMittal leverde 0,4 procent in. Unibail-Rodamco ging aan kop met een stijging van 1,2 procent. Alle andere winnaars zagen de koersen met minder dan een procent oplopen.

In de AMX was Air France-KLM de hoogvlieger met een koersstijging van 3,6 procent. Aperam en BE Semiconductor Industries verloren beide 1,6 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Probiodrug op met een winst van 2,2 procent. Takeaway.com steeg 1,4 procent. Brunel International liet 0,9 procent gaan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.