VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 12 augustus 2019 - beginnen met beleggen

Beursupdate: AEX eindigt verdeeld

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag verdeeld gesloten, nadat een onverwacht positief start niet doorgezet werd door beleggers.

De AEX index sloot vlak op 542,14 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

De markt begon verrassend enthousiast, zei vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Groep, omdat de futures maandagochtend al wezen op een lagere start van Wall Street.
Aan de slotstanden was dat niet echt af te lezen.

Wall Street ging lager van start onder invloed van de spanningen in Hongkong.
In de loop van de dag verdween ook op het Damrak het optimisme uit de markt, zodat er per saldo nog een flinke beweging werd gemaakt gedurende de dag, zei Smit.

Nu de gehoopte opleving is uitgebleven, denkt de vermogensbeheerder dat de koersen nog een stuk verder omlaag kunnen in de komende periode, als een aantal zorgwekkende kwesties, zoals de politieke onrust in Italië en de Duitse beurs, bij elkaar een “perfect storm” zouden creëren.

De protesten in het voormalige Britse protectoraat Hongkong dreigen te eindigen in een harde ingreep van China, met verlies van vrijheid in dit belangrijke economische centrum in Azië, waar ook veel Nederlandse investeerders, beleggingsfirma’s en banken aanwezig zijn. “Dat is slecht nieuws en niet alleen een economisch verhaal.”

De olieprijs steeg. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 54,80 dollar, terwijl een september-future Brent 0,4 procent hoger ging op 58,74 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1225. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1201 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1202 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was Takeaway.com het enige fonds dat meer dan een procent steeg. Volgens Smit zal het bod op het bedrijf in de zogeheten fusie met Just Eat mogelijk hoger uitvallen. “Het was eigenlijke een fusie maar werd voor sommige mensen toch een overname.” De maaltijdbezorger werd 2,7 procent meer waard.

Unilever was ook in trek, met een plus van 1 procent.

Verliezers waren staalconcern ArcelorMittal en de bank ING, die 1,8  procent verloren. Ook de verzekeraars leverden wat in. Daarbij hielden NN Group en Aegon  de verliezen beperkt, na het bericht dat topman Lard Friese van NN het stokje gaat overnemen van Alex Wynaendts bij Aegon. KBC noemde de komst van Friese naar Aegon een welkome verrassing.

De Midkap-index werd omlaag getrokken door verliezen bij oliedienstverlener SBM Offshore, metaalspecialist AMG en flitshandelaar Flow Traders, die rond 3 procent minder waard werden. AMG is voorlopig klaar met aandelen inkopen, maakte het afgelopen weekend bekend. Alleen Altice Europe dikte meer dan een procent aan, met 1,3 procent.

Bij de kleinere fondsen deed biotechbedrijf Pharming het goed met een koerswinst van 2 procent.

Lokaal boekte voetbalclub Ajax terreinwinst, terwijl Curetis hard onderuit ging omdat de publicatie van de halfjaarcijfers is uitgesteld.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.