Nederland - 16 oktober 2019 - Beursbrink

Rapport IMF voorspelt niet veel goeds voor olie

door STIJN

Het Internationale Monetaire Fonds heeft een nieuw rapport gepubliceerd over de vooruitzichten van de wereldeconomie. En net zoals het vorige rapport, werd de groeiverwachting opnieuw verlaagd. Investeerders nemen het rapport heel serieus, vooral gezien de toestand van de wereldeconomie directe gevolgen heeft voor de beurzen en de olieprijzen.

Investeerders zetten zich maar beter schrap, volgens het nieuw rapport van het Internationale Monetaire Fonds gaat de wereldeconomie nog minder groeien dan eerst werd aangenomen. Hun vorige groeiverwachting voor 2019 was 3,8 procent maar die voorspelling trekken ze nu terug. In hun nieuw rapport zijn ze minder positief en verwachten ze een groei van 3 procent dit jaar.

We estimate that the US-China trade tensions will cumulatively reduce the level of global GDP by 0.8 percent by 2020.

Uiteraard is de handelsoorlog de hoofdoorzaak voor de verlaagde groeiprognose, maar de problemen in verschillende groeimarkten dragen ook hun steentje bij. In landen zoals Turkije, Argentinië en Iran is de toestand ook zorgwekkender dan pakweg enkele jaren geleden.

Vraag en aanbod

Een grotere groeivertraging van de wereldeconomie betekent ongetwijfeld nog minder vraag naar olie en dat heeft een neerwaartse druk op de prijzen. Brent olie ging vandaag 0,42 procent lager door het ‘negatieve’ rapport. Het IMF ziet ook geen echte verbetering voor de vier grootste economieën de Verenigde Staten van Amerika, de Eurozone, China en Japan de komende vijf jaar.

Zelfs ondanks de risico’s en conflicten in het Midden-Oosten en de productieverlaging van de Amerikaanse schalieolie, blijft de goudprijs momenteel onder de 60 dollar noteren. Eén ding is zeker, de oliemarkt gaat het de komende periode nog lastig moeilijk hebben zolang Trump en Jinping geen echte vooruitgang boeken in de handelsgesprekken de komende maanden.

Bronnen: Oilprice

Foto: Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.