Europa - 6 september 2019 - Beursbrink

Beursplein 5 neemt gas terug

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent.

De AEX index steeg donderdag nog 1,0 procent tot 569,10 punten. Mondiaal was het sentiment positief nadat ’s ochtend bekend werd dat Chinese en Amerikaanse onderhandelaars volgende maand weer gaan praten over een handelsakkoord.

Michael Hewson van CMC Markets meent evenwel dat de markt een roze bril heeft opgezet. “Waarschijnlijk gaan we hetzelfde script weer volgen: president Trump stuurt via Twitter de markten lager, vervolgens gaan de markten weer omhoog op basis van mogelijke gesprekken”, voorspelt de marktanalist.

De escalerende handelsoorlog drukt al het gehele jaar op het beurssentiment. Deze maand werden al over en weer nieuwe importheffingen doorgevoerd, en de Federal Reserve maakte donderdag nog bekend dat volgens hun berekeningen de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product tot begin 2020 al met meer dan een procent is gedrukt door de opgeworpen handelsbelemmeringen.

Ook Brexit-ontwikkelingen hielpen het sentiment een handje, nu het Lagerhuis niet met een twee derde meerheid voor vervroegde verkiezingen heeft gestemd, maar wel in meerderheid een wet heeft aangenomen waarmee Brexit kan worden uitgesteld, mits het Hogerhuis en de EU-lidstaten akkoord gaan.

Beleggers richten zich vandaag op groeicijfers uit de eurozone, de definitieve groei in het afgelopen kwartaal, en het toonaangevende banenrapport van de Amerikaanse overheid. Voor laatstgenoemde wordt gemiddeld gerekend op een banengroei van 150.000 in augustus, een stabiele en historisch zeer lage werkloosheid van 3,7 procent en een sterke loongroei van 3,1 procent op jaarbasis.

De banengroei in de private sector, zoals gemeten door loonstrookjesverwerker ADP, bleek in augustus sterker dan verwacht gegroeid, met 195.000 banen, waar een groei van  slechts140.000 was voorzien. “De markt reageerde er overigens niet zichtbaar op, omdat het altijd een bevestiging wil hebben van het banenrapport dat vrijdag verschijnt”, zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank in een reactie tegen ABM Financial News.

Amerikaanse macrodata toonden daarnaast donderdag een overwegend positief beeld. Zo zag het Institute for Supply Management in augustus een flinke opleving van de Amerikaanse dienstensector en stegen de fabrieksorders in juli sterker dan verwacht. De data wogen zwaarder dan de groeivertraging in de Amerikaanse dienstensector die onderzoeksbureau Markit Economics juist waarnam in augustus.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets droegen de robuuste macrodata donderdag bij aan het positieve sentiment op Wall Street, waar hoofdgraadmeter S&P 500 index met een winst van 1,3 procent de dag afsloot. Het zou er evenwel mogelijk toe kunnen leiden dat de Federal Reserve nog even wacht met het verlagen van de rente, aldus de marktvorser, maar dit hangt ook zeker af van het banenrapport van vrijdag.

De olieprijs stabiliseerde na een flinke stijging op woensdag. Op een settlement van 56,30 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,04 dollar meer waard.

De euro/dollar handelde op 1,1047.

Bedrijfsnieuws

CEO Dominique Leroy vertrekt van Proximus naar KPN. Dit bevestigden de twee telecombedrijven donderdagavond. Leroy zal op 1 december dit jaar bij Proximus vertrekken. KPN was op zoek naar een nieuwe CEO nadat de Italiaan Maximo Ibarra aangaf per 30 september dit jaar te zullen vertrekken.

SBM Offshore tekende een langjarige raamwerkovereenkomst met ExxonMobil. Het betreft een niet-exclusieve overeenkomst voor de eventuele levering van toekomstige FPSO’s, aldus SBM

TomTom integreerde zijn navigatietechniek in het zogeheten Connected Vehicle Platform van Microsoft.

ABN AMRO en de vakbonden hebben een nieuwe CAO afgesloten die per 1 januari 2020 in gaat. In de nieuwe CAO krijgen de 16.000 werknemers een week extra vakantie, een ruimer partnerverlof bij geboorte én meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag 1,3 procent op 2.976,00 punten, de Dow Jones index won 1,4 procent op een slot van 26.728,15 punten en de Nasdaq sloot 1,8 procent in de plus op 8.116,83 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.