Nederland - 31 maart 2021 - Aandelen

Beursgang Deliveroo draait uit op sisser

door STIJN

Aandelen van de Britse voedselbezorger Deliveroo zijn bij hun beursdebuut onmiddellijk 30 procent gedaald bij opening. Een valse start voor Deliveroo omwille van de recente commotie inzake de rechten van hun werknemers en de acties van verschillende vakbonden. Het mikte om 7,59 miljard pond op te halen, dat is voorlopig niet het geval.

Een sisser of een valse start, zo mogen we het beursdebuut van Deliveroo gerust noemen. Onmiddellijk bij opening van de beurzen, daalde het aandeel met 30 procent van 3,90 pond naar 2,73 pond. De daling wiste in één opslag 2 miljard dollar beurswaarde uit. Het bedrijf kan naar verluidt de IPO nog steeds annuleren en alle transacties annuleren totdat de onvoorwaardelijke handel op 7 april begint. Ze geven in totaal 384.615.384 uit, goed voor 1,5 miljard dollar.

De aandelen van het bedrijf werden woensdag om 8 uur Londense tijd verhandeld onder de ticker ‘ROO’. JPMorgan en Goldman Sachs leidden de notering, terwijl Bank of America Merrill Lynch, Citi, Jefferies en Numis ook deel uitmaakten van het syndicaat. Particuliere beleggers kunnen geen Deliveroo-aandelen verhandelen totdat de voorwaardelijke transacties op 7 april eindigen.

Commotie

Sophie Lund-Yates, analist bij Hargreaves Lansdown, vindt het niet verrassend dat het beursdebuut tegenvalt. Er is namelijk veel ‘controverse’ omtrent Deliveroo inzake de rechten van hun werknemers. Daarenboven draait het bedrijf op dit moment nog geen winst.

This isn’t hugely surprising given the substantial background noise surrounding the company. The biggest concern is regulation around worker rights. The flexible employee model of Deliveroo’s riders is a huge pillar of the group’s plans for success.

Will Shu, oprichter en CEO van Deliveroo, benadrukte dat de beursgang een belangrijke stap is in hun groeiverhaal. Ze gaan het kapitaal aanwenden om te innoveren waardoor restaurants en kruideniers kunnen groeien, klanten meer keuze kunnen aanbieden en hun bezorgers meer werk krijgen. Shu wil een definitief online voedingsbedrijf maken van Deliveroo.

Our aim is to build the definitive online food company and we’re very excited about the future ahead.

Het is een belangrijke blijk van vertrouwen voor Londen, aangezien de Britse hoofdstad ernaar streeft snelgroeiende technologiebedrijven aan te trekken en haar financiële slagkracht te vergroten na de Brexit. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak beschreef Deliveroo als een ‘Brits technologisch succesverhaal’ toen het plannen aankondigde om naar de Londense beurs te trekken.

Bronnen: CNBC

Foto: Daniel Grosvenor – Flickr – CC BY-NC-ND 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.