Nederland - 17 april 2017 - Europa
door REDACTIE BEURSBRINK

Beursblik: geen zorgen over outlook ASML

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft in de eerste drie maanden van 2017 hoogstwaarschijnlijk aan de eigen verwachtingen voldaan. Dit verwachten analisten in aanloop naar de cijfers van de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleider sector.

“We verwachten resultaten die in lijn zijn in het eerste kwartaal van 2017”, aldus analisten van Barclays, die het aandeel ook op Overwogen hebben staan.

ASML mikt zelf voor het lopende kwartaal op een omzet van ongeveer 1,8 miljard euro met een brutomarge van circa 47 procent. Analisten zitten gemiddeld net boven de ramingen van de onderneming zelf.

ASML wil uiterlijk in 2020 een omzet van 10 miljard euro realiseren, iets wat niet alle analisten als haalbaar bestempelen.

Belangrijk om deze 10 miljard euro wel degelijk te halen, is het succes van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet. Hierover zei CEO Peter Wennink bij de cijfers over 2016 dat de orderportefeuille inmiddels zo’n 2 miljard euro groot was met 18 systemen.

“Voor 2017 zijn we eigenlijk uitverkocht”, aldus Wennink medio januari dit jaar, terwijl de capaciteit voor 2018 op 24 systemen ligt. De topman was bij de jaarcijfers dan ook zelfverzekerd dat 2017 “een goed jaar zal worden”.

Begin maart sprak Intel, een investeerder en belangrijke klant van ASML zich positief uit over de nieuwe techniek van de Veldhovense onderneming. “We menen dat ASML daar zal zijn waar wij willen” om hoge volumes te kunnen produceren, zo tekenden analisten op tijdens de SPIE bijeenkomst in het Amerikaanse San Jose.

“In vergelijking tot de laatste twee SPIE bijeenkomsten is het punt van discussie verschoven van ‘zal de EUV laser werken?’ naar ‘laten we ervoor zorgen dat het hele ecosysteem klaar is voor een hoge volumeproductie'”, zo stelden analisten van Morgan Stanley in maart.

Analisten van Baader Helva Equity Research denken dat ASML voor het tweede kwartaal zal mikken op een omzet van 2,0 miljard euro met een brutomarge van 44,4 procent en een operationele winst van 493 miljoen euro. Daarmee zit Baader Helva, die een Houden advies hanteren, wel iets boven de consensus die Bloomberg samenstelde.

ASML opent woensdag voorbeurs de boeken. Donderdag sloot het aandeel ASML op 122,00 euro, een winst van 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.