Nederland - 25 januari 2023 - VS
door STIJN

ASML verwacht verkoopstijging van 25 procent

Het Nederlandse ASML staat op de radar van veel analisten, dat komt door de waanzinnige stijging van het aandeel in 2020 en 2021. Maar uiteraard ook door de kwalitatieve machines die ze bouwen en de sterke resultaten die ze behalen. ASML voorspelt dat ze dit jaar 25 procent meer gaan verkopen.

ASML stond in 2021 in de spotlights op Wall Street nadat het aandeel fors was gestegen op korte termijn. De stijging was er dankzij sterke bedrijsresultaten en stevige winsten. Daarenboven is gebleken dat de vraag naar chips het aanbod oversteeg wat ASML-apparatuur nog begeerder maakte.

Tijdens het vierde kwartaal vorig jaar steeg de totale omzet met 29 procent, goed voor 6,4 miljard euro. Voor heel 2022 bedroeg de omzet 21,1 miljard euro, een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar de nettoinkomsten daalden echter met 4 procent tot 5,6 miljard euro.

When we look at the state of the industry today, we are not insulated from … recessionary fears or high inflation or high interest rates, that’s also clear. And then we see the effect of this in the business of our customers.

Voorwachtingen

Voor 2023 verwachten ze dat de omzet nog eens met 25 procent zal groeien ten opzichte van 2022. ASML heeft grote klanten, waaronder Intel en TSMC, en is ondertussen uitgegroeid tot een onmisbare speler voor de chipindustrie.

Most of our customers tell us that they expect a recovery in the second half of this year.

Er is echter een probleem, namelijk de Amerikaanse chiprestricties voor China. ASML’s vestiging in Chandler, Arizona mag geen apparatuur meer naar China verschepen. En dat breekt zuur op vermits China verantwoordelijk is voor 15 procent van hun totale vraag naar apparatuur. Voorlopig mogen ze enkel nog de oude DUV-lithografie-toestellen naar China verschepen.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.