Nederland - 22 januari 2023 - Technologie
door VINCE

ASML -31,4% in 2022, nu kopen?

Net als de gehele halfgeleiderindustrie, heeft ook ASML een lastig 2022 gehad. Het daalde dan ook met -31,4%. De leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie lijkt echter zeer succesvol te worden op lange termijn, en staat wellicht daardoor nu goedkoop gewaardeerd! In dit artikel kijken we dan ook of het aandeel nu een koopje is voor jou als belegger.

ASML’s omzet stijgt al sinds 2014

De eerste indicator waar we naar kijken bij de beoordeling van ASML is de omzetgroei. Deze ziet er mooi uit. Sinds 2014 zit het namelijk in een stijgende lijn, met een verdriedubbeling van de omzet! Vanaf 2014 groeide het van minder dan 2 miljard dollar naar zo’n 6 miljard dollar. Zie ook de grafiek hieronder:

Ook zie je na de dip in begin 2022 (die de gehele markt raakte), dat de omzet gelijk weer flink wist te stijgen. En hoewel tech het op korte termijn lastig lijkt te hebben, verwacht men grote successen op de lange termijn die de omzet nog verder omhoog kan drukken.

Lees in het 2023 Playbook van onze BeursBits meer over onze visie op tech (exclusief voor BeursBits-abonnees).

Het operationeel inkomen stijgt mee met de omzet

Dat de omzet stijgt is natuurlijk mooi, maar het is nog mooier als hiermee ook het inkomen kan worden vergroot. En dat zien we in het geval van ASML zeker terug. Het operationeel inkomen stijgt goed mee met de omzet zoals je in onderstaande grafiek ziet:

Waar het in 2014 nog onder de 600 miljoen dollar aan inkomen behaalde, haalt het nu tegen de 2 miljard dollar naar binnen.

Ook ASML’s cashflow neemt toe

Met een stijgende omzet en inkomen, zien we ook een stijgende cashflow uit operations. De halfgeleiderindustrie heeft wel veel ups en downs gehad de afgelopen jaren, die ook nog zijn versterkt door de coronacrisis. Dit zie je dan ook terug in de cashflow van ASML, in onderstaande grafiek:

In de jaren 2014 en daarvoor genereerde het bedrijf nauwelijks cashflow, maar dit beeld is enorm veranderd. In het meest recente kwartaal bedroeg de cashflow een ruime 1 miljard dollar, en het hoogtepunt werd behaalt in het begin van 2022 aan meer dan 6 miljard dollar!

De waardering van ASML

De stijgingen bij ASML zien er interessant uit, maar hoe staat het aandeel dan nu gewaardeerd? Hiervoor kijken we naar twee verschillende ratio’s: de ‘price to free cashflow’ ratio (P/CF) en de koerswinst-verhouding (K/W).

De P/CF ratio staat momenteel op 27,33. Dit is vrijwel de goedkoopste ratio die het aandeel heeft gezien, sinds 2018. Zie de onderstaande grafiek van ASML’s P/CF ratio:

Ook de K/W verhouding staat bijna op zijn goedkoopste niveau sinds 2021, met een K/W van 32,76:

Dit laat dus zien dat je als belegger dit aandeel in jaren niet zo goedkoop hebt kunnen kopen als vandaag de dag. Met de tegenwind die de halfgeleiderindustrie nu heeft is dat ook niet zo gek. Maar nogmaals we hebben hoge verwachtingen voor tech op lange termijn.

Zouden we ASML direct kopen?

Het bedrijf ziet er dus interessant uit op de langere termijn. Maar voordat je overweegt om ASML te kopen, zou je eens kunnen kijken naar onze langetermijnaandelen.

In het Macro Value Rapport focussen onze analisten zich op structurele trends van over de hele wereld en vertalen deze naar concrete beleggingstips voor de langere termijn! ASML zit hier niet bij.

Bron: Fool.com

Foto: iStock

——

Lees ook deze artikelen:

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.