Nederland - 31 maart 2023 - beleggen
door STIJN

‘Tech gaat sterk kwartaal tegemoet’

De Nasdaq 100 is op weg zijn tweede beste kwartaal van de afgelopen tien jaar af te sluiten vandaag. En daar heeft de Amerikaanse centrale bank iets mee te maken. Deze index is dit kwartaal 17 procent de hoogte in gegaan, gesterkt door een mogelijke pauze van het streng rentebeleid van de Fed.

Er is één sector die tijdens het eerste kwartaal van dit jaar sterk heeft gepresteerd, namelijk de technologiesector. Door het tumult binnen de Amerikaanse banksector is de kans bijzonder groot dat de Federal Reserve genoodzaakt is om hun streng rentebeleid even in de koelkast te plaatsen.

Deze vooruitzichten hebben beleggers vernieuwde moed en hoop gegeven waardoor ze opnieuw risico’s durven nemen. De Nasdaq 100 is dit kwartaal met 17 à 18 procent gestegen, het op twee na beste kwartaal van de afgelopen tien jaar. Tijdens Q2 in 2022 ging de index 30 procent hoger.

Niet alleen in de Verenigde Staten van Amerika profiteert de technologiesector van de versoepeling van de Fed. Wereldwijd hebben technologieaandelen sinds begin maart beter gepresteerd dan bankaandelen, nadat ze vorig jaar grotendeels gelijk opgingen. Banken gaan op dit moment lager op de beurzen terwijl technologiebedrijven sterk stijgen.

Techsector

Het contrast tussen de sectoren benadrukt twee dingen. Ten eerste kan deze rally gewoon doorgaan, aangezien traders er steeds meer op wedden dat de Fed, de Europese Centrale Bank en de Bank of England de rentes opnieuw gaan verlagen tegen eind dit jaar. Een omgeving met een lage rente ondersteunt natuurlijk groeiaandelen zoals technologie.

Anderzijds worden techbedrijven, met hun relatief lage schuldniveaus en sterke balansen, steeds meer gezien als bedrijven die de storm kunnen doorstaan in tijden van financiële onrust. Ze profiteren ook van de verschuiving van de bedrijfswereld naar digitalisering, wat heeft geleid tot een grotere vraag naar technologische producten en diensten, vooral nu AI een ‘hot topic’ is.

Bronnen: Nour Al Ali & Valerie Tytel – Yahoo Finance

Foto: Tec_estromberg – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.