Europa - 22 november 2019 - Beursbrink

Bescheiden winsten op Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,5 procent op 592,91 punten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte op dat de Amsterdamse beurs een deel van de openingswinsten weer inleverden gedurende de ochtend. Volgens Schutte ligt de oorzaak hiervan mede in ietwat tegenvallende cijfers over de Europese industrie en dienstensector.

Volgens Schutte presteerde de Franse industrie wat beter dan verwacht, maar lieten de Duitse cijfers een zwak beeld zien. De Duitse industrie kromp in november in een lager tempo, terwijl de bedrijvigheid in de dienstensector iets minder hard groeide. Dit was ook het beeld in de gehele eurozone, waardoor de samengestelde index uitkwam op 50,3 tegen 50,6 in oktober.

“De Europese dienstensector hapert. Dit is niet het setje cijfers dat je wilt zien”, aldus Schutte van Boer & Olij.

Ook kon een eerste speech van voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank vandaag op aandacht rekenen. Desondanks gaf de speech volgens Schutte weinig nieuwe inzichten.

Schutte kijkt voor vanmiddag nog uit naar cijfers over de Amerikaanse industrie en dienstensector. Ook is de beleggingsadviseur benieuwd hoe China zal reageren als de Amerikaanse president Donald Trump een wet ondertekent waarin de demonstranten in Hongkong worden gesteund.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,1063. De olieprijzen stegen met 0,1 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 4,2 procent, gevolgd door IMCD met een plus van 1,7 procent. ING verhoogd het koersdoel voor IMCD van 65,00 naar 67,80 euro bij een ongewijzigd Houden advies. De analisten van ING vonden de cijfers van IMCD in het derde kwartaal teleurstellend, terwijl hun verwachtingen al aan de voorzichtige kant waren. De neerwaartse trend uit het tweede kwartaal verslechterde in het derde kwartaal, stelden zij. “Maar het vierde kwartaal zou beter moeten zijn.”

Royal Dutch Shell won, na de opleving van de olieprijzen de afgelopen twee dagen, 1,0 procent. Takeaway.com noteerde onderaan met een verlies van 0,9 procent.

In de AMX won Air France-KLM 2,3 procent. Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft goedkeuring gegeven voor een uitbreiding van de trans-Atlantische joint venture tussen Delta Air Lines, Air France, KLM, en Virgin Atlantic.

Besi sloot de rij met een verlies van 0,6 procent.

Onder de kleinere aandelen won Kiadis Pharma 2,5 procent. Kendrion leverde 1,2 procent in. De specialist in elektromagneten haalde donderdag 31,1 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel