Europa - 19 januari 2021 - Aandelen

Bescheiden winsten op Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend licht hoger. Rond half 12 won de AEX 0,3 procent op 652,23 punten.

“De AEX blijft opwaarts gericht”, aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. “Zolang de index boven de jaartop uit 2020 op 632 punten blijft, mag er opwaarts worden gekeken.”

Ook andere Europese beurzen zijn vanochtend positief van start gegaan, waarbij de Amerikaanse futures hoger noteren en de Aziatische beurzen overwegend in het groen sloten, zo merkten analisten van SEB op. Volgens hen gaat de aandacht nu uit naar het cijferseizoen, dat deze week op gang komt. “De winsten van bedrijven uit de S&P 500 zullen vermoedelijk op jaarbasis met 6,8 procent zijn gedaald in het vierde kwartaal”, aldus de marktvorsers.

“In het [lopende] eerste kwartaal zal er evenwel weer groei zijn op jaarbasis.” Overheidssteun en vaccinhoop zullen cruciaal zijn om de markten over de huidige pandemie-onzekerheid heen te tillen, aldus SEB.

SEB kijkt voor vandaag uit naar speech van aankomend minister van financiën, Janet Yellen, voor de Amerikaanse Senaat. Vanochtend lekte al uit dat dat Yellen zal oproepen tot omvangrijke steun, om een langere en pijnlijke recessie te voorkomen.

“Economen zijn het er niet altijd over eens, maar ik denk dat de consensus momenteel is dat zonder verdere actie, er een langere en pijnlijke recessie aankomt”, zo zal Yellen dinsdag waarschijnlijk zeggen. “In de komende maanden hebben we meer steun nodig om het vaccin uit te rollen en scholen weer te kunnen openen.”

“Alle hoop is nu gevestigd op Joe Biden, die niet alleen de Amerikaanse economie er weer bovenop moet helpen, maar ook zal moeten werken aan de enorme verdeeldheid in het land”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Er zijn maar weinig ontwikkelde landen waar de verdeeldheid onder de bevolking zo sterk is.”

De euro/dollar noteerde op 1,2094. Bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2063 op de borden. De olieprijs steeg met enkele tienden van een procent. Het Internationaal Energie Agentschap denkt dat het herstel van de vraag naar olie dit jaar iets minder sterk zal zijn dan eerder gedacht.

Stijgers en dalers

Onder de vrijwel volledig groengekleurde hoofdaandelen ging Galapagos met 3,4 procent koerswinst aan kop. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een koopaanbeveling van Morgan Stanley. Barclays verlaagde juist het koersdoel voor Galapagos fors, van 125,00 naar 85,50 euro.  Philips steeg met 1,9 procent na de overname van Capsule Technologies ter waarde van 635 miljoen dollar, of omgerekend circa 530 miljoen euro. Volgens ING past Capsule perfect bij de huidige Connected Care-portefeuille van Philips, hoewel de prijs stevig is.

Prosus Ventures heeft meegedaan in een investeringsronde ter waarde van 30 miljoen dollar voor de financiering van het Indiase techplatform DeHaat. Prosus steeg met 2,5 procent.

ING leverde 2,1 procent in.

In de AMX won JDE Peet’s 0,8 procent. Pharming verloor juist 1,6 procent.

In de AScX wonnen Vivoryon en Heijmans 6,2 en 2,3 procent. Ajax verloor 1,1 procent.

Het lokaal genoteerde Fastned steeg 9,7 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.