Nederland - 17 februari 2022 - Beursbrink

Olie naar 150 dollar?!

door STIJN

De olieprijzen zijn aan het knallen en er lijkt niet meteen een einde aan te komen. In januari alleen steeg de prijs met 11 dollar van 76 dollar naar 87 dollar. En sinds de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, lijkt de stijging alleen maar te versnellen. Volgens energiespecialist John Driscoll is het mogelijk dat we de komende jaren 150 dollar per vat zullen zien.

Komt er nog een einde aan, aan de stijgende energieprijzen? Vooral de olieprijzen zijn ontzettend hard aan het stijgen door bepaalde factoren. In de maand januari ging de prijs per vat van 76 dollar naar 87 dollar. En de afgelopen twee weken was er zelfs een stijging tot 95 dollar.

John Driscoll, directeur bij JTD Energy Services, verwacht dat de olieprijzen moeiteloos naar de 100 dollar per vat zullen stijgen. Sterker nog, hij beweert namelijk dat 125 dollar per vat, en zelfs 150 dollar per vat, perfect mogelijk zijn. Er is een fysiek tekort aan olie, of in ieder geval een te lage productie die niet in verhouding is met de wereldwijde en torenhoge vraag naar olie.

Given that you’ve got this underinvestment in capital exploration, we’re running low on physical oil, we’re running short of supply. There is a scenario where we could vault past $120, even as high as $150.

Factoren

Factoren zoals de productiebeperkingen van de OPEC+, het herstel van de wereldeconomie en de spanningen omtrent Oekraïne doen de olieprijzen stijgen. Driscoll is niet de enige ‘bull’ in dit verhaal, ook zakenbanken J.P. Morgan en RBC Capital Markets verwachten nog hogere olieprijzen de komende periode. Ook zij spreken over 115 tot 125 dollar per vat.

Volgens RBC analist Michael Tran is er weinig dat hogere olieprijzen in de weg staat. Volgens hem is de combinatie van factoren momenteel zodanig ‘bullish’, dat er nog maar weinig zaken zijn die de olieprijzen terug zuidwaarts kunnen sturen. Zelfs als Rusland en Oekraïne de plooien gladstrijken, zijn de ‘fundamentals’ nog altijd sterk genoeg voor stijgende olieprijzen.

Bronnen: Natasha Turak – CNBC

Foto: Maxpixel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.