Europa - 12 november 2020 - Aandelen

Bescheiden winsten in Amsterdam

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste na een licht lagere opening donderdag toch weer hoger. Rond de klok van half twaalf won de AEX 0,5 procent op 602,32 punten.

Mede door de koerswinst van Prosus van ruim vier procent hield de AEX nipt het hoofd boven water, terwijl ook KPN en AkzoNobel stegen.

De Amsterdamse beurs opende licht lager en veel omringende beurzen stonden vanochtend in het rood, ondanks dat veel openingsverliezen terugliepen.

“De beurzen lijken een adempauze te nemen waarbij het afwachten wordt wat Trump zal tweeten”, aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. “Het is namelijk het eerste kanaal waar we nieuws kunnen verwachten rond zijn mogelijke juridische stappen.” De president wil zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden nog niet toegeven.

Beleggers keken onverminderd naar de impact van een aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen op de economische groei, hetgeen vanochtend meer de overhand had dan het optimisme over de vooruitgang in de ontwikkeling van een vaccin.

Vooral in de Verenigde Staten verslechtert de situatie in rap tempo, waarbij op woensdag opnieuw de hoogste stijging op een dag werd gemeld. Econoom Christophe Barraud van Market Securities in Parijs verwacht dat er in meer staten nieuwe restricties komen, nu het erop lijkt dat ziekenhuizen steeds voller raken. “Het economisch herstel is al kwetsbaar en de aankomende drastische maatregelen zullen ertoe leiden dat de Amerikaanse economie opnieuw kan krimpen in het huidige kwartaal”, aldus de econoom.

Uit cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding blijkt dat de lockdowns in Europa hun vruchten afwerpen. De groei van het aantal besmettingen in de regio lijkt af te zwakken maar is nog steeds hoog.

Volgens Verstraete van Lynx zal na het positieve vaccinnieuws van Pfizer en BioNtech, de aandacht uitgaan naar eind volgende week, wanneer beleggers meer te weten komen over de effectiviteit van het vaccin waar Moderna de afgelopen maanden aan heeft gewerkt.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vrij stabiel op 1,1811. De olieprijzen daalden met 0,4 procent. De vraag naar olie zal dit lopende kwartaal lager uitvallen dan aanvankelijk voorzien, zo bleek donderdag uit het maandrapport van het internationaal energie-agentschap IEA.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industriële productie in de eurozone in september met enkele tienden van een procent terugliep. Het overschot op de Britse handelsbalans daalde in de drie maanden tot en met september 2020 tot 4,2 miljard pond, hoewel de daling kleiner is dan werd verwacht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerde Royal Dutch Shell onderaan met een verlies van bijna 2,8 procent. Het aandeel noteert vandaag ex-dividend. Ahold Delhaize verloor 0,4 procent. Prosus en KPN noteerden bovenaan met winsten van 4,3 tot 5,0 procent. Tencent, waarin Prosus een stevig belang heeft, kwam vanochtend met cijfers.

In de AMX won Flow Traders 3,2 procent. Eurocommercial Properties daalde 3,9 procent. SBM Offshore noteerde 0,2 procent lager, ondanks een outlookverhoging bij de kwartaalupdate vanochtend. Deze verhoging was volgens KBC Securities al verwacht na de solide halfjaarcijfers.

In de AScX won Accell krap 2,0 procent op 25,60 punten. Diverse analisten werden positiever over het aandeel, nadat de fietsenfabrikant op woensdag met een kwartaalupdate kwam. Degroof Petercam zette het aandeel op de kooplijst en ING verhoogde het koersdoel van 30 naar 32,50 euro bij handhaving van het koopadvies.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.