Nederland - 19 mei 2021 - Beursbrink

Inflatie en coronabesmettingen in Azië doen olieprijzen dalen

door STIJN

Het morrelt weer wat op de oliemarkt. In Azië lijkt het aantal besmettingen met de Indiase variant sterk op te lopen. Men vreest dat het herstel van de wereldeconomie hierdoor vertraging zal oplopen. Met andere woorden, dat de vraag naar olie ook trager zal verlopen dan men eerst had verwacht. Maar ook de stijgende inflatie gooit roet in het eten.

Olieprijzen nemen een duik voor de tweede dag op rij. Er zijn namelijk bezorgheden omtrent het aantal coronabesmettingen in Azië. De afgelopen weken is het aantal fors aan het toenemen, voornamelijk door de Indiase variant die zeer besmettelijk is. En de stijgende inflatie in de Verenigde Staten van Amerika zou de Federal Reserve kunnen dwingen de rentes te laten stijgen.

Deze twee factoren zorgen voor een neerwaartse druk op de oliemarkt. De Brent crude is teruggezakt naar 67,35 dollar per vat, de WTI crude naar 64,11 dollar per vat. De stijging van de olieprijzen de afgelopen periode was vooral te danken aan het optimisme omtrent het herstel van de wereldeconomie en het heropenen van verschillende grote economieën.

Minder optimisme

Maar sinds enkele weken is het optimisme wat verdwenen en lijken beleggers wat voorzichter te zijn. Vandana Hari, energie analist bij Vanda Insights, zei dat een Brent crude prijs van 70 dollar te optimistisch was gezien de marktsituatie. Hij noemde het ‘irrationele uitbundigheid’.

Assessing the global demand picture remains challenging as reopenings and restrictions across the world are probably the most diverse since the start of the pandemic.

Ook onzekerheden omtrent de stijgende inflatie doen de olieprijzen geen goed. Justin Smirk, econoom bij Westpac, benadrukte dat investeerders verwachten dat de Federal Reserve de intrestvoeten gaat verhogen om de stijgende inflatie tegen te gaan. Hoewel Jerome Powell meerdere malen heeft gezegd de rentes laag te houden, denken investeerders er anders over.

Bronnen: Reuters

Foto: Pat Wilson – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.