Europa - 15 september 2020 - Aandelen

Bescheiden winsten in Amsterdam

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX een half procent op bijna 555 punten.

De Europese beurzen koersten hoger na signalen dat het economisch herstel wereldwijd aanhoudt. Vooral de retailsector lag er vanochtend goed bij na beter dan voorziene resultaten van onder meer H&M, dat op de Zweedse beurs 10 procent won.

In China bleken de detailhandelsverkopen in augustus op jaarbasis voor het eerst dit jaar nipt gestegen, met 0,5 procent in augustus. Er was door economen een plus van 0,2 procent verwacht. In de eerste maanden van dit jaar krompen de detailhandelsverkopen door de impact van corona nog met meer dan 20 procent.

Toch heerste er vanochtend nog enige terughoudendheid. Investment manager Henry van Heijster van ING wees op de onderhandelingen over een steunplan in de Verenigde Staten die muurvast lopen. “In de VS lijken nieuwe onderhandelingen over een tweede steunpakket onwaarschijnlijk”, aldus Van Heijster. “De strategie van beide partijen lijkt erop gericht de andere kant de schuld te geven, met het oog op de verkiezingen in november.”

Volgens multi-asset belegger Jeroen Blokland van vermogensbeheerder Robeco is de recessie als gevolg van de lockdowns door de coronapademie waarschijnlijk voorbij, maar het herstel is fragiel en kan alleen doorzetten als overheden en centrale banken juist meer gaan stimuleren.

“In de VS is het werkloosheidspercentage nog steeds hoog en neemt het aantal blijvende banenverlies toe”, aldus Blokland. “Werkloosheid is ook de reden waarom onze economische scenarioanalyse vorige maand nog wees op een recessie. Dit ongelijke herstel, dat nu algemeen wordt aangehaald als het K-vormige herstel, kan alleen doorgaan en verbreden met nog meer stimulansen. Anders zal het waarschijnlijk haperen”, stelt Blokland.

De euro zit daarnaast weer in de lift en het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1899. Vorige week stond er nog een stand van 1,1754 op de borden.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Amerikaanse industriële productie in augustus en de vrijgave van de Empire State index. Vanochtend bleek de Duitse ZEW index voor het economisch sentiment in september te zijn verbeterd van 71,5 in augustus naar 77,4 deze maand.

Het klapstuk van de week staat echter voor morgen geagendeerd, wanneer de Federal Reserve zijn rentebesluit bekend maakt. Donderdag zijn ook de centrale banken van Japan en het Verenigd Koninkrijk nog aan de beurt.

De olieprijzen stegen vanochtend met ruim een half procent. Een storm in de Golf van Mexico dreigt de olieproductie in de regio te verstoren, wat de olieprijs stimuleert. Wel waarschuwde het Internationaal Energieagentschap vanochtend in zijn maandelijkse rapport dat de vraag naar olie onder druk blijft staat als gevolg van de coronapandemie. Het IEA schat de krimp van de vraag in 2020 nu 300.000 vaten per dag hoger in dan een maand geleden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen deed Just Eat Takeaway het goed met een winst van 1,5 procent op 92,18 euro. Citi Research startte met het volgen van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 138,00 euro. De analisten van Citi zien verschillende redenen voor een koopaanbeveling. Zo slaagt Just Eat Takeaway erin om klanten beter aan zich te binden en zijn er kansen om meer lunches te bezorgen. Ook ziet Citi ruimte voor de maaltijdbezorger om in enkele van de markten waarin Just Eat opereert orde op zaken te stellen en marktaandeel terug te winnen.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won daarnaast 1,7 procent.

Financials als Aegon en ABN AMRO bungelden onderaan met verliezen van rond een procent.

In de AMX won vastgoedfonds Eurocommercial Properties maar liefst 10,6 procent. JPMorgan haalde het vastgoedaandeel van de verkooplijst en verhoogde het koersdoel met 3 euro naar 15,00 euro. Signify won daarnaast 5,2 procent op 31,04 euro. Goldman Sachs startte met het volgen van het verlichtingsbedrijf met een koopadvies en een koersdoel van 49,00 euro. Ook kreeg het aandeel een plaatsje op de zogeheten Conviction list van de zakenbank.

Flitshandelaar Flow Traders koerste onderaan met een verlies van 2,0 procent.

Onder de kleinere aandelen won Sif 2,4 procent. Ajax verloor juist 2,3 procent. Kiadis Pharma won na het toekennen van een Amerikaanse subsidie voor zijn corona-middel 13,4 procent. KBC Securities verhoogde het koersdoel naar 2,80 euro bij een ongewijzigd Houden advies.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.