Nederland - 25 maart 2021 - Aandelen

‘Aandelen kunnen nog 5 tot 10 procent stijgen’

door STIJN

Zakenbank UBS Gobal Wealth Management is ervan overtuigd dat aandelen wereldwijd nog ruimte hebben om 5 tot 10 procent te stijgen. Dat gaat dan van de ‘emerging markets’ tot de financiële sector tot de energiesector. Echter waarschuwen ze ook dat de stijgende rentes op de staatsobligaties voor tumult kunnen zorgen op de markten.

Tijdens hun maandelijks overleg heeft UBS CIO Caroline Simmons gezegd dat de analisten van de zakenbank verwachten dat aandelen wereldwijd nog ruimte hebben om 5 tot 10 procent te stijgen. Er zijn ook bepaalde sectoren en regio’s die bij UBS in de smaak vallen zoals bv. de opkomende markten (meer bepaald Azië), cyclische aandelen en waarde-aandelen.

Ze baseren hun op de vooruitzichten van de wereldeconomie. Steeds meer mensen worden gevaccineerd waardoor het herstel van de wereldeconomie dichterbij komt. Vooral aandelen van bedrijven die profiteren van het economische herstel, zullen volgens UBS goed gaan presteren.

Small caps tend to be more cyclical in terms of their sector makeup than larger caps, so they are more convergent to the economic recovery, and their valuations remain attractive.

Simmons verwacht ook veel van de financiële sector gezien deze aan het ‘underperformen’ is met 5 procent ten opzichte van de S&P 500. Deze sector is onlangs ook begonnen met een duidelijke inhaalbeweging nu beleggers hun kapitaal verschuiven naar ‘recovery plays’.

10-jaarsrente

Maar de financiële markten hebben te maken met stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. De 10-jaarsrente zit in een stijgende trend en zorgt voor tumult op de aandelenmarkten. Hoewel dit goed is voor de financiële sector, maakt het beleggers en investeerders toch nerveus.

Higher yields and steeper yield curves generally are more helpful for financials. They help their net interest margins and they also generally see an improvement in non-performing loans.

De stijgende rente op staatsobligaties hoeft volgens Simmons niet te betekenen dat aandelen niet meer kunnen stijgen. Ze benadrukt dat de afgelopen 25 jaar er 10 periodes zijn geweest waarin de 10-jaarsrente met meer dan 100 basispunten is gestegen. En in iedere periode wisten aandelen wel goed te presteren. Ze vraagt haar af waarom het nu wel anders zou zijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Piqsels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.