België - 21 november 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Speculatietaks: einde op 1 januari 2017

De Belgische regering besliste een tijdje terug dat de vermaledijde speculatietaks zou verdwijnen. Alleen bleef elke belegger in het ongewisse over de precieze datum. Deze is nu gekend (en u moet nog even geduld uitoefenen).

Mininster van Financiën, Johan Van Overtveldt heeft dit weekend een definitieve datum op de afschaffing geplakt: 1 januari 2017. De schrapping staat in de programmawet beschreven. Dit is een wet die samen met de begroting wordt ingediend en heel wat nieuwe bepalingen inhoudt. De programmawet moet wel nog worden goedgekeurd maar dat is slechts een formaliteit.

Dit betekent dat al wie aandelen en opties na 1 januari 2017 verkoopt en de effecten minder dan 6 maanden in de portefeuille heeft aangehouden, geen speculatietaks van 33% meer zal moeten betalen op de meerwaarde. Alle meerwaarden gerealiseerd op effecten die zijn gekocht na 1 juli 2016, mogen dus vanaf 1 januari 2017 worden behouden zoals voorheen het geval was.

De afschaffing komt niet te vroeg. Al sinds de invoering ligt de markt voor small- en midcaps op Euronext Brussel op apegapen. Zo daalde de handel in kleinere aandelen op de beurs van Brussel met 56% tijdens het eerste halfjaar. Heel wat beleggers zegden immers aandelen vaarwel of veranderden drastisch hun beleggingsgedrag.

Vanaf 1 januari kunnen het aantal transacties weer de hoogte inschieten en de interesse weer volop toenemen. Wij, bij BeursBrink, die vooral mikken op dit segment, zijn er alvast niet rouwig om!

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.