Nederland - 24 maart 2022 - Beursbrink

Olie naar 200 dollar per vat?

door STIJN

Enkele van ’s werelds meest gerespecteerde oliehandelaren voorspellen dat de olieprijs tot boven de 200 dollar per vat zal stijgen dit jaar. De reden hiervoor heeft te maken met de oorlog in Oekraïne maar voornamelijk de Westerse sancties tegen de Russische energiesector. Er zijn er zelfs die beweren dat we naar 250 dollar per vat gaan.

De olieprijzen noteren op het moment van schrijven rond de 115 dollar per vat. De afgelopen weken zijn bijzonder volatiel geweest met stijgingen en dalingen van 6 procent of meer. De algemene trend is in ieder geval sterk opwaarts tot grote ergenis van consumenten, bedrijven en overheden.

Voor wie dacht dat het ergste achter de rug is, heeft oliehandelaar en hedgefondsmanager Pierre Andurand slechts nieuws. Hij verwacht namelijk dat de Westerse sancties tegen de Russische energiesector de olieprijzen tot boven de 200 dollar per vat zullen duwen. Andurand denkt zelfs dat Europa volledig onafhankelijk gaat worden van Russisch gas en olie.

Wakey, wakey. We are not going back to normal business in a few months. I think we’re losing the Russian supply on the European side for ever. Crude could even hit $250 barrel this year, double current levels.

250 dollar?!

Andere olieveteranen gaan akkoord met de stelling dat Russische olie en dergelijke niet snel zullen terugkeren naar de Europese markt. Zelfs al zou er een staakt-het-vuren wordt overeengekomen tussen Rusland en Oekraïne. Doug King, voorzitter bij RCMA, is zelfs nog pessimistischer en ziet de olieprijs stijgen naar 250 dollar dit jaar wegens een tekort langs de aanbodzijde.

This is not transitory. This is going to be a crude supply shock.

Men voorspelt dat dit geen tijdelijk probleem zal zijn maar een soort van nieuwe werkelijkheid. Energieprijzen gaan de komende jaren aan de hoge kant blijven tot het Westen een oplossing vindt om de Russische energie te vervangen. Men kijkt naar de Amerikaanse schalie-olie-industrie als ‘reddende engel’, maar hun productieniveau’s zullen niet toereikend zijn om de prijzen te drukken.

Bronnen: Harry Dempsey – FT

Foto: GretarssonWikimediaCC BY-SA 3.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.