Nederland - 18 oktober 2021 - Beursbrink

Beleggers verwachten dat Fed en ECB de rentes lange tijd laag zullen houden

door STIJN

Uit rondvraag van de Deutsche Bank blijkt dat een groot deel van de beleggers verwacht dat de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank de rentes nog voor een lange tijd laag zullen houden. 42 procent verwacht dat de centrale banken ‘too dovish’ zullen blijven, 25 procent verwacht een correct beleid. 33 procent verwacht een ‘hawkish’ beslissing.

Deutsche Bank heeft 600 professionele beleggers gevraagd wat ze verwachten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. Het merendeel verwacht niet meteen sterke renteverhogingen. 42 procent denkt dat hun monetair beleid soepel zal blijven, misschien zelfs te soepel. 25 procent een aangepast en correct beleid en 33 procent verwacht een strenger beleid.

Dat staat in contrast met wat men verwacht van de Bank of England, van deze centrale bank verwacht men het omgekeerde. 45 procent verwacht een ‘hawkish’ beleid, 20 procent een correct beleid en 20 procent een te soepele beleid. 5 procent van de ondervraagden had geen idee.

Rentebeleid

De beleidsmakers van de centrale banken zijn voorzichtig de afgelopen maanden vermits de stijgende inflatie hen in het nauw drijft. De vraag is of de stijging van tijdelijke aard is. Zo ja, dan zou men geen acties moeten ondernemen. Zo niet, dan is het mogelijks wel een goed idee om af te stappen van een soepel monetair beleid en wordt het tijd om de rentes te herbekijken.

In de Verenigde Staten loopt de inflatie bijzonder hoog op met een stijging van 5,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Volgende maand start de Amerikaanse centrale bank met het terugschroeven van hun opkoopprogramma, over renteverhogingen is er voorlopig nog geen sprake. Daar hebben de beleidsmakers meer economische data voor nodig.

Fed officials hebben zelf bevestigd dat, van zodra de ‘tapering’ start, er nog enige tijd zal overgaan alvorens met zou beginnen met renteverhogingen. Met andere woorden, de eerste renteverhoging zal naar alle waarschijnlijkheid niet voor dit jaar zijn en dat stelt beleggers enigszins gerust.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: 401(K) 2012FlickrCC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.