Nederland - 12 augustus 2022 - Beursbrink

Fed gaat ‘hawkish’ renteverhogingen aanhouden

door STIJN

De Amerikaanse centrale bank gaat vermoedelijk niet wijken van hun huidig agressief rentebeleid ondanks het redelijk ‘positieve’ inflatierapport van woendag. De consumentenprijzen waren gestegen met 8,5 procent in de maand juli en niet met 8,7 procent die men had voorspeld. De situatie is nog te onzeker en risicovol om nu te schakelen.

Het beter dan verwachte inflatierapport doet beleggers vermoeden dat de Amerikaanse centrale bank de rentes minder agressief gaat verhogen. In de maand juli stegen de consumentenprijzen namelijk met 8,5 procent in plaats van 8,7 procent zoals economen hadden voorspeld.

Het feit dat de inflatie aan het stabiliseren of afkoelen is, betekent nog niet dat de Federal Reserve geslaagd is in zijn opzet. Er is namelijk nog veel werk voor de boeg om de inflatie terug te dringen naar het doel van 2 procent. Daarenboven toont het jobrapport dat de economie alsnog robuust is en niet snel genoeg vertraagt om de inflatie onder controle te krijgen.

If you strip off any of the headline noise, some of the… CPI, even PPI [numbers] show still upward pressures. The Fed cannot be done here. It probably means that the 75-basis-point rate hike remains on the table.

Inflatierapport

Victoria Fernandez, hoofdstrateeg bij Crossmark Global Investments, benadrukt dat er enkele factoren zijn die ‘sticky’ zijn, zoals de druk op de lonen en huurprijzen. Deze prijzen zijn hardnekkig en zullen niet zo snel dalen als bv. prijzen voor energie en voedsel.

Het inflatierapport dat gepubliceerd zal worden in de maand september wordt cruciaal. Als hieruit blijkt dat de consumentenprijzen sterk aan het stabilseren/afkoelen zijn, dan zou dat het startschot kunnen zijn van ‘rate hikes’ van slechts 50 basispunten en een rally op de markten.

Bronnen: Sumanthi Bala – CNBC

Foto: Nomad Tales – FlickrCC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.