Nederland - 10 mei 2020 - Beursbrink

“Beleggers te enthousiast over olierally”

door STIJN

De olieprijzen zijn nu al vijf dagen op rij aan het stijgen omdat beleggers en investeerders optimistisch zijn inzake het versoepelen van quarantainemaatregelen. In de Verenigde Staten, Europa en China lijkt de situatie te verbeteren waardoor bedrijven en dergelijke stilletjes aan opnieuw opstarten. Toch waarschuwen analisten dat beleggers niet té enthousiast mogen worden. 

De WTI crude ging onlangs naar een historisch dieptepunt, namelijk -37,63 dollar. Nu ziet het er anders uit voor WTI gezien de index al vijf dagen op rij in een stijgende trend zit. Beleggers zijn optimistisch en hopen dat de vraag naar olie gaat stijgen gezien COVID-19 minder grip heeft op de wereldeconomie. Verschillende landen zijn hun maatregelen stelselmatig aan het versoepelen.

Maar volgens analisten mogen we niet te vroeg victorie kraaien. Er is nog altijd te veel olie en de voorraden blijven aanzwellen, dit is volgens hen het grootste probleem op dit moment.

Front-month WTI oil futures will continue to be volatile until the storage problem is resolved and traders are confident that if their position expires they will be able to store oil at a reasonable price.

Nicholas Cawley, econoom bij Dailyfx.com, verwacht niet dat de vraag naar olie snel zal gaan toenemen ondanks het versoepelen van de maatregelen. Daarenboven waarschuwt hij ook dat de kans op een tweede piek van besmettingen enorm groot is en dat de vraag naar olie dan opnieuw zal gaan dalen. En ook al stijgt de vraag, het overaanbod en de hoge voorraden blijven een probleem.

As much as 83% of the working storage capacity is used at the most important U.S. oil hub.

Er wordt beleggers en investeerders dan ook afgeraden om massaal in de oliemarkt te stappen wegens de grote risico’s op een terugval van de prijzen. De rally op de oliemarkt komt er door het enthousiasme inzake de versoepelingen maar analisten vragen zich af het men niet té enthousiast is.

Bronnen: CNBC

Foto:  Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel