Europa - 27 november 2019 - Beursbrink

Banken hopen vergeefs op hogere rente in 2020

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De herbeoordeling door de Europese Centrale Bank van de eigen doelstelling zal leiden tot verwarring bij beleggers en vergeefse hoop op een hogere rente. Dat voorspelde Bank of America Merrill Lynch woensdag in een vooruitblik op de Europese bankensector in 2020.

Volgens de analisten kunnen drie ontwikkelingen het vooruitzicht voor Europese banken aanzienlijk verbeteren: een bankenunie, hogere rentes en stabiele regelgeving.

De Europese bankenunie werd recent door Duitsland weer op tafel gelegd, met een voorstel dat nog niet werkt, maar wel een reële opening biedt. De analisten denken dat het nog drie jaar kost om alle klippen te omzeilen.

Intussen zal in de eerste helft van volgend jaar de evaluatie van de doelstelling van de ECB leiden tot speculatie over een hogere beleidsrente, terwijl de rente juist verder zal worden verlaagd, met de nodige verwarring daartussen.

Hoewel de verruimende instrumenten van negatieve rente en QE steeds minder batige opbrengsten hebben, denken de analisten dat de ECB geen fundamentele veranderingen aanbrengt, uit vrees voor een beleidsvacuüm, en ook zal vasthouden aan zijn inflatiedoel van 2 procent.

De hoop op hogere rentes zal dus ijdel zijn. De analisten verwachten dat de rentes nog drie jaar of langer negatief zullen zijn, wat risicovol is voor banken. Vergeefse hoop op een rentestijging kan ongunstig uitpakken, omdat banken dan de benodigde stappen kunnen uitstellen.

Vanwege het risico van een abrupte Brexit blijft BofA Merill Lynch negatief over Britse banken. De zakenbank blijft positief over een aantal banken die een koopadvies krijgen omdat ze gemiddeld een rendement van 5,7 procent hebben en een winstgroei van 1,5 procent in de komende jaren, wat beter is dan de sector. Het gaat dan om ING, KBC, Intesa, Erste, Raiffeisen, UniCredit, Mediobanca, Bank of Ireland en CASA.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.