Nederland - 14 januari 2022 - Aandelen

Autobouwer Ford bereikt kaap van 100 miljard dollar

door STIJN

Ford Motor Compnay heeft donderdagmiddag een marktwaarde van 100 miljard dollar bereikt voor de eerste keer in hun bestaan. Het aandeel maakte een sprong van 5,7 procent naar 25,87 dollar om vervolgens de handelsdag af te sluiten aan 2,25 procent. Opmerkelijk vermits de Amerikaanse beurzen de handelsdag donkerrood eindigden.

Alle ogen waren donderdag gericht op het Amerikaanse Ford Motor Company. Het aandeel van de autobouwer ging in de middag met 5,7 procent de hoogte in temidden een bloedrode handelsdag voor de Amerikaanse aandelenmarkten. De stijging naar 25,87 dollar deed Ford eventjes een bedrijfswaarde van 100 miljard dollar aantikken, nooit eerder was de autobouwer zoveel waard.

Ford wint aan populariteit door hun verschuiving van brandstofmotoren naar elektromotoren, meer bepaald in het segment van de pickup trucks. Op dit moment is de Mustang Mach-E crossover een succesvol elektrisch model. Maar het echte paradepaardje moet nog komen, namelijk de volledig elektrische F-150 pickup. CEO Jim Farley wil meer inzetten op elektrische voertuigen.

Concurrentie

Ford is nu meer waard dan rivaal GM, evenals de start-up Rivian Automotive. Met de komst van Ford’s populaire elektrische F-150, gaat Tesla het moeilijk krijgen in het segment van pickup trucks. Tesla liet onlangs weten dat de productie van hun Cybertruck opnieuw zal worden uitgesteld.

Ondanks het sterke groeiverhaal, blijven analisten op Wall Street terughoudend. Morgan Stanley analist Adam Jonas is van mening dat 25 dollar aan de hoge kant is voor het aandeel. Gezien de sterke stijging van het aandeel, zijn de risico’s volgens hem groter dan de opportuniteiten.

Ford’s share price movement is impressive and management deserve credit for changing the strategic narrative, triggering a re-rating. However, at this juncture, we believe the risks facing Ford and the sector are rising faster than the opportunity.

Maar gezien de grote verschuiving van brandstofmotoren naar elektromotoren, is het groeiverhaal voor Ford nog lang niet ten einde. De komende jaren zullen de verkopen van elektrische voertuigen sterk blijven stijgen, aldus marktkenners. De vraag is of Ford de komende jaren de concurrentie met andere autobouwers het hoofd kan bieden gezien er steeds meer EV’s op de markt komen.

Bronnen: Michael Weyland – CNBC

Foto: Tony WebsterFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.