Nederland - 16 maart 2023 - Aandelen
door VINCE

2 groeiaandelen die miljardairs in een berenmarkt kopen

Rijke hedgefondsbeheerders hebben gedurende de 2022 bearmarkt een aantal Nasdaq-groeiaandelen opgepikt, om snel mooie winsten te maken. Zo heb je de hedgefondsbeheerders Ken Griffin van Citadel Advisors en Steven Cohen van Point72. Beide multi miljardairs hebben het afgelopen jaar hun positie in zowel Tesla (TSLA) als Okta (OKTA) enorm vergroot!

728x90

De Nasdaq Composite index dook begin vorig jaar in een berenmarkt, en leverde zijn slechtste prestatie sinds de kredietcrisis in 2008. Tijdens deze mindere periode hebben de hedgefondsbeheerders Ken Griffin en Steven Cohen niet stil gezeten.

Zo verhoogde Ken Griffin vorig jaar zijn belang in Tesla met 2.500% en verdrievoudigde hij zijn belang in Okta. Ondertussen opende Steven Cohen een positie in Tesla en verzevenvoudigde hij zijn positie in Okta. Is het tijd om deze groeiaandelen te kopen?

Tesla: Elektrische auto’s

  • Marketcap: $552 miljard
  • Huidige prijs: $183,26

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

De elektrische autofabrikant Tesla heeft vorig jaar verschillende verkeersdrempels getroffen. De consumentenvraag daalde door hogere inflatie en rentetarieven, terwijl Tesla’s productie haperde. Hierdoor haalde het zijn doelstelling van 50% productiegroei t.o.v. 2021 niet. Toch had Tesla duidelijk het grootste marktaandeel in de elektrische voertuigen branche (18,2%, gevolgd door BYD met 12,6%). De financiële resultaten waren ook goed (omzet +51% en GAAP-inkomsten +122%!).

Deze groei duidt volgens Fool.com op een verbetering van de operationele efficiëntie, dat in het vierde kwartaal ook al de beste in zijn branche was. Tesla’s efficientie komt door CEO Elon Musk doordat het de “meest geavanceerde productietechnologie ter wereld” heeft. Dit geldt vooral bij de productie van het duurste onderdeel van elektrische auto’s, batterijen, waarin Tesla veruit de goedkoopste is. Op langere termijn verwacht het management dat zijn volledig zelfrijdende software het meeste inkomen zal opleveren.

Maar het belangrijkste dat investeerders moeten weten is dat Tesla met uitstrek over de meeste rijgegevens beschikt, en gegevens zijn het belangrijkste onderdeel van Artificial Intelligence (AI). Het is dus uitstekend gepositioneerd om de grootste te worden in een markt die volgens Allied Market Research 40% per jaar zal groeien om in 2030 de $2,1 biljoen te bereiken!

De toekomst voor Tesla ziet er in de ogen van Fool.com dus zeer rooskleurig uit. De aandelen staan nu ook nog eens goedkoop gewaardeerd; 7,4 keer de omzet tegenover het vijfjaarsgemiddelde van 10,7 keer de omzet! Een koopje dus voor de risicotolerante beleggers onder ons.

Okta: Cybersecurity software

  • Marketcap: $13 miljard
  • Huidige prijs: $81,81

Okta is gespecialiseerd in ‘identity and access management’ (IAM). Het zorgt via verschillende manieren dat alleen de juiste mensen toegang hebben tot gevoelige gegevens en systemen van bedrijven. In deze branche staat Okta al voor langere perioden aan de top, aangezien het volgens Fool.com de meest uitgebreide IAM-oplossing op de markt is. Sterker nog, consultancybureau Gartner heeft Okta al zes jaar op rij erkend als leider op het gebied van toegangsbeheer!

Vorig jaar verliep het voor Okta echter niet vlekkeloos. Zo trok het bijvoorbeeld moeilijker nieuwe klanten aan, toen bedrijven moesten bezuinigen door toenemende inflatie. Maar solide financiële resultaten in het vierde kwartaal (omzet +33% en non-GAAP-inkomsten van $-0,18 naar $+0,30 per aandeel) suggereren dat Okta weer op het goede spoor zit.

Dit momentum kan het goed gaan vast houden of zelfs versnellen, aldus Fool.com. Veel beveiligingssystemen zijn namelijk nog niet bestendig tegen inbraken, waardoor Okta’s management verklaart dat het een adresseerbare markt heeft van $80 miljard. Hoewel Okta al goed gepositioneerd is om hiervan te profiteren, blijft het bedrijf zijn positie met nieuwe producten versterken.

Momenteel worden aandelen verhandeld tegen 6,9 keer de omzet, wat een flinke korting is op het vijfjaarsgemiddelde van 24,3 keer de omzet. Dit zijn waarderingen waartegen je zeker een kleine positie in dit groeiaandeel moeten kopen, aldus Fool.com!

Moet je nu investeren in TSLA en OKTA?

De positionering van beide bedrijven ziet er goed uit. Maar beide zijn ook al enorme bedrijven (marketcap > $1 miljard). Explosieve groei (en koerswinst) zal dus enorm lastig worden voor deze aandelen. Dit zal je eerder zien bij small caps (bedrijven met marktwaarden onder de $1 miljard):

In het Smallcap Pro Rapport kijken onze analisten uitsluitend naar small caps, wereldwijd. Iedere maand delen we hierin minimaal één nieuwe kooptip in de small-cap sector, die dus extra explosief kan groeien!

Abonneer je direct via deze link!

— Meer weten over small caps en hoe je er in investeert? Bekijk deze pagina —

Bron: Fool.com

——

Lees ook deze artikelen:


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2 maanden geleden

markahost sanal sunucu markahost

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.