Americas - 24 februari 2022 - Aandelen

Amerikaanse futures wijzen op afstraffing op Wall Street

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen donderdag rond het middaguur op een flink lagere opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd 2,4 procent in het rood.

Beleggers zochten donderdag veilige havens op, nadat Rusland Oekraïne aanviel. De Russische president Vladimir Poetin kondigde vannacht een speciale militaire operatie aan in de oostelijke Donbas-regio. De Amerikaanse president Joe Biden noemde de zet van Poetin een ongerechtvaardigde aanval op Oekraïne en waarschuwde voor meer sancties.

“De invasie is begonnen”, zei een Oekraïense regeringsfunctionaris, eraan toevoegend dat de hoofdstad Kiev het doelwit is van raketaanvallen.

In het centrum van Kiev waren in de verte verschillende explosies te horen. Ooggetuigen maakten melding van explosies in de oostelijke stad Charkov en verschillende andere steden.

In een televisietoespraak zei Poetin dat het besluit werd genomen na de roep om hulp van de leiders van twee door Rusland erkende afgescheiden regio’s Donetsk en Loehansk.

“De geopolitieke turbulentie en de verkoopgolf op de aandelenmarkten zouden reden kunnen zijn voor een soepeler monetair beleid, zei Capital Economics. Door de hoge inflatie en de nog altijd lage rente, is het voor de Fed vermoedelijk lastiger dan in het verleden om de markt tegemoet te komen.

Donderdag staan in de VS op macro-economisch vlak een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen economische groeicijfers over het vierde kwartaal van 2021, de Chicago Fed activiteitenindex en de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de nieuwe woningverkopen  en de wekelijkse olievoorraden.

De euro/dollar noteerde op 1,1163. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1311 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1309 op de borden. De dollar wint kracht, nu beleggers naar veilige havens vluchten.

Olie noteerde donderdag tot 7,3 procent hoger. Exxon Mobil en Chevron lijken te profiteren en procenten hoger te gaan openen.

Bedrijfsnieuws

eBay noteerde voorbeurs 9,8 procent lager. eBay heeft het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet geboekt, maar de outlook voor het lopende kwartaal en dit hele boekjaar viel tegen.

Six Flags daalde voorbeurs 3,2 procent, na beter dan verwachte resultaten. Het pretparkconcern boekte in het vierde kwartaal een verlies van 0,02 dollar per aandeel op een omzet van 317 miljoen dollar, terwijl de markt rekende op een verlies van 0,16 dollar per aandeel op een omzet van 268 miljoen dollar.

De Russische aanval op Oekraïne leidt met name tot een uitverkoop van techaandelen. Apple daalde voorbeurs 3,5 procent, terwijl Microsoft 3,5 procent lager noteerde. Amazon daalde 3,4 procent, Meta Platforms verloor 3,6 procent en Netflix noteerde 3,4 procent lager.

Moderna en Nikola publiceren voorbeurs kwartaalcijfers. Beyond Meat komt nabeurs met cijfers.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 1,8 procent lager op 4.225,50 punten. De Dow Jones index eindigde 1,4 procent in het rood op 33.131,76 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,6 procent tot 13.037,49 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.