Europa - 28 oktober 2019 - Aandelen

AEX zet aanval op jaarrecord in

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting licht hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Philips rapporteerde vanochtend weinig verrassende cijfers over het derde kwartaal.

Vrijdag koerste de AEX index al 0,3 procent hoger naar 583,81 punten. Hiermee noteert de index vlak onder het intradag jaarrecord van 586,32 punten. Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 index vrijdag zelfs fractioneel onder de hoogste stand ooit.

Persbureau Bloomberg meldde dit weekend dat de tekst voor het fase-1-handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten in de basis klaar is. Ook bereikten de partijen volgens Bloomberg een akkoord over regelgevende kwesties op het vlak van landbouwgoederen.

Nu optimisme over de vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China de overhand heeft gekregen, gaat de aandacht volledig uit naar bedrijfscijfers.  Afgelopen week was op Wall Street sprake van de drukste week van het kwartaalcijferseizoen.

Onder meer cijfers van Boeing, Intel en Tesla kregen een positief onthaal, waardoor de S&P 500 index op het  punt staat de all time high aan te scherpen. Beleggers negeren hiermee de winstdaling van Amerikaanse bedrijven, die al een aantal kwartalen gaande is.

Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam is de gemiddelde koers/winst verhouding voor S&P 500 ondernemingen op basis van de te verwachten winst nu uitgekomen boven de 17. Het historisch gemiddelde op basis van de afgelopen 10 jaar ligt op 15. Voor Europa liggen deze cijfers op respectievelijk 14 en 13.

De teruglopende winsten zijn met name het gevolg van een tragere mondiale economische groei en onzekerheid over de handelsoorlog tussen Amerika en China. Vanochtend nog maakte de Chinese overheid bekend  dat de winsten in de Chinese industrie voor de tweede maand op rij zijn gedaald.

Beleggers rekenen echter als vanouds op de Federal Reserve voor een reddingsboei.

“De [macro-economische] cijfers in oktober waren dermate slecht dat er voldoende draagvlak lijkt te zijn voor een derde renteverlaging”, legde marktanalist Philip Marey van Rabobank uit aan ABM Financial News in aanloop naar het rentebesluit van aanstaande woensdagavond.

Deze renteverlaging moet volgens Marey worden gezien als een preventieve. “De Fed denkt nou niet direct dat er een recessie op de loer ligt.”

Het overwegend positieve sentiment in Europa en Amerika van vrijdag, was vanochtend ook zichtbaar in Azië, waar de hoofdindices eensgezind in het groen noteren. De grootste stijger is de beurs in Hong Kong met 0,9 procent.

De Amerikaanse olieprijs steeg vrijdag krap een procent naar 56,66 dollar. Optimisme over het Amerikaans-Chinese handelsconflict stemde beleggers positief. Op weekbasis steeg de olieprijs ruim 5 procent, ondersteund door onder meer een onverwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden.

Op het Brexit-vlak zou de Europese Unie volgens The Guardian bereid zijn om het verzoek tot uitstel van Brexit tot eind januari 2020 goed te keuren.

De Britse krant heeft het document kunnen inzien dat vandaag waarschijnlijk zal worden goedgekeurd en waarin de EU akkoord gaat met het verzoek van het Verenigd Koninkrijk om een uitstel van de Brexit-datum van 31 oktober, ondanks de bezwaren van Franse zijde.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1086.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg. Op het bedrijfsvlak de aandacht uit naar onder meer de cijfers van Alphabet, moederbedrijf van Google, AT&T en Spotify.

Bedrijfsnieuws

In het afgelopen kwartaal boekte Philips conform de voorlopige cijfers een omzet van 4,7 miljard euro, goed voor een vergelijkbare omzetgroei van 6 procent. Hier hielden analisten ook rekening mee. In dezelfde periode vorig jaar realiseerde Philips nog een omzet van 4,3 miljard euro, goed voor een groei van 4 procent. Onder de streep restte een nettowinst van 208 miljoen euro tegen 292 miljoen euro vorig jaar. Analisten hielden rekening met een nettowinst van 210 miljoen euro.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor Vopak van 54,00 naar 55,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Analist David Kerstens verhoogde het koersdoel in aanloop naar de kwartaalcijfers op 4 november.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot vrijdag op 3.022,55 punten, een stijging van 0,4 procent. De Dow Jones index won 0,6 procent tot 26.958,06 punten en de Nasdaq eindigde 0,7 procent hoger op 8.243,12 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel