Europa - 30 juni 2020 - Aandelen

AEX zakt weg

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is na een licht hogere opening, toch weggezakt. Kort na elf uur verloor de AEX 0,3 procent op 588,71 punten.

“De stijgers doen hun best de AEX op peil te houden”, zo merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management op. “Techfondsen als Prosus, ASMI en ASML zorgen voor de winsten, terwijl de zwaargewichten het moeilijk hebben.” Ook zag Schutte dat de financials vanochtend onder druk stonden.

De beleggingsadviseur sluit niet uit dat partijen op de laatste dag van het kwartaal nog wijzigingen doorvoeren in hun beleggingsportefeuilles. “Er vindt mogelijk wat window dressing plaats, waarbij aandelen die sterk presteerden in de afgelopen tijd worden bijgekocht.”

Ook zag Schutte dat de semi’s er goed bij lagen na opbeurende woorden van Micron Technology op maandagavond. De chipproducent presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht en voorziet voor het lopende kwartaal bovendien een hogere omzet en winst.

Verder merkte Schutte op dat de beurzen aan het consolideren zijn. “Er gaan niet veel stukken om momenteel, er lijkt weinig interesse in de markt, mede omdat er weinig richtinggevend nieuws is.” Volgens de beleggingsadviseur wachten beleggers nu vooral op nieuwe kwartaalcijfers, die over enkele weken worden verwacht. “De cijfers zullen niet florissant zijn, dus het is vooral afwachten of de bedrijven wat kunnen zeggen over hun verwachtingen voor de komende periode.” Op basis van de macro-economische cijfers lijkt het volgens Schutte wel wat beter te gaan met de wereldwijde economie. “Maar er bestaat nog veel twijfel over een opleving van het coronavirus.”

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1210. De olieprijzen werden 1,4 procent minder waard.

Beleggers kijken voor macronieuws vandaag vooral naar Amerika, waar de Case Shiller huizenprijzen, de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago en het consumentenvertrouwen staan geagendeerd. In Europa werden daarnaast inflatiecijfers in de eurozone vrijgegeven en was er een Brits groeicijfer.

De Britse economie kromp in het eerste kwartaal van 2020 nog meer dan eerder was berekend. De economie liet in de periode januari tot en met maart een afname zien van 2,2 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. In een eerdere meting ging het nog om 2,0 procent krimp. Verder trokken de consumentenprijzen in de eurozone in juni meer aan dan in mei.

De inflatie in de eurozone steeg van 0,1 procent in mei naar 0,3 procent in juni.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen kreeg de cijferrapportage van Prosus een positief onthaal. Het aandeel was koploper met een koerswinst van 4,1 procent. Morgan Stanley sprak van een sterke omzetgroei bij alle kernactiviteiten, maar de marges waren wel zwakker. UBS was ook onder de indruk van de omzetgroei bij de e-commerce-divisie. De toegenomen verliezen zijn juist een teleurstelling, zo oordeelden analisten van de Zwitserse zakenbank.

ASMI won daarnaast 2,8 procent. Royal Dutch noteerde 2,5 procent lager na een update in aanloop naar de halfjaarcijfers. De energiereus kondigde afschrijvingen aan, maar volgens ING waren die gezien het huidge klimaat ook te verwachten. Berenberg merkte op dat het operationeel bij Shell iets beter gaat dan verwacht. Zowel ING als Berenberg handhaafde het Houden advies op Shell.

In de Midkap won Basic-Fit 4,2 procent na een koopadvies van zakenbank Morgan Stanley. De analisten zijn van mening dat de fitnesssector een sterkere vraag zal zien dan voor de coronacrisis en uitbaters van fitnessclubs die lage prijzen hanteren zullen daarvan profiteren.

De grootste stijger in de AMX bleek evenwel PostNL met een plus van maar liefst 8,1 procent. ING bleek vanochtend goed te spreken over het postbedrijf. Het aandeel PostNL werd op de favorietenlijst gezet en het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 2,75 naar 3,25 euro bij handhaving van het koopadvies. ING werd positiever over het aandeel na een verhoging van de winstverwachtingen door PostNL voor dit jaar. “De significant positieve impact van de coronacrisis op de pakketdivisie en de beperkte negatieve impact op briefpostbezorging in combinatie met sterke synergievoordelen uit de fusie met Sandd, zorgden voor een verhoging van de winstoutlook met 30 tot 41 procent”, aldus analist Marc Zwartsenburg van ING.

BAM Groep was met 4,8 procent de grootste daler. De bouwer trof een schikking voor een metroproject in Keulen uit 2009 en moet daar 40 miljoen euro voor reserveren.

Onder de kleinere aandelen won Ajax 2,5 procent. Het aandeel DGB steeg 1,6 procent naar 0,62 euro. DGB wil al zijn activiteiten verkopen en zal daarna als lege beurshuls overblijven.

Kardan, dat spoedig van het Damrak vertrekt, daalde 5,6 procent. Operationeel maakte Kardan afgelopen kwartaal winst, maar onder de streep waren de cijfers toch rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel