Europa - 19 maart 2021 - Aandelen

AEX werkt verliezen weg

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs wist vrijdag de openingsverliezen grotendeels weg te werken en koerste fractioneel hoger op 682,72 punten.

Beleggers bleven terughoudend na flinke verliezen op de Amerikaanse beurzen op donderdag. Marktanalist David Madden van CMC Markets wees op de hogere rentes die het sentiment op de aandelenmarkten geen goed doen. Zo steeg de Amerikaanse tienjaarsrentes donderdag tot het hoogste niveau in veertien maanden, aldus Madden, hetgeen vooral Amerikaanse techaandelen raakten.

Techaandelen in Amsterdam wisten de dans te ontspringen en koersten vrijdagochtend hoger. Desondanks ziet Madden dat dergelijke aandelen steeds minder populair worden onder beleggers en dat er momenteel gekozen wordt voor aandelen uit sectoren die hard zijn geraakt door de coronacrisis. Dit was volgens de analist de reden dat de Dow Jones-index, dat een beperkte blootstelling heeft aan techaandelen, donderdag slechts licht terugliep, terwijl techbeurs Nasdaq een flink verlies van meer dan 3 procent liet optekenen.

Beleggingsadviseur Kevin Verstraete van onlinebroker Lynx wees verder nog op een crash van de olieprijs. Op donderdag daalde de olieprijs met ruim zeven procent.

“Het is al sinds april 2020 dat we zo’n volatiliteit hebben meegemaakt. De rally van de afgelopen maanden was hoofdzakelijk het gevolg van de OPEC+ productievermindering. Maar de olievoorraden, die aan de hoge kant zijn in de VS, lijken het sentiment nu toch te gaan keren”, aldus Verstraete.

De beleggingsspecialist merkte op dat steeds meer landen teruggrijpen naar restricties om een eventuele derde of vierde coronagolf in te perken. “Dit zou gelijk een directe impact hebben op de vraag naar olie.”

Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast stabiel op 1,1921. De olieprijzen stegen met 1,5 procent verder.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerde ING onderaan met een verlies van 2,4 procent. Royal Dutch Shell leverde 1,1 procent in. De Amerikaanse olie-future liet donderdag de grootste daling zien sinds september vorig jaar. Ahold Delhaize noteerde daarentegen met 1,4 procent in het groen. Philips won 1,5 procent.

In de Midkap stegen WDP, Flow Traders en Aperam tot 1,5 procent. Basic-Fit leverde 2,6 procent in.

In de AScX verloren bouwer BAM en vastgoedfonds Vastned respectievelijk 1,1 procent en 2,1 procent. Brunel steeg met 2,4 procent.

Het lokaal genoteerde Fastned leverde 2,4 procent in.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.