Nederland - 23 april 2022 - Beursbrink
door STIJN

Chinese vraag naar olie tuimelt naar beneden

De Chinese vraag naar olie lijkt op weg te zijn naar de scherpste daling sinds het uitbreken van de coronapandemie in 2020. Door de nieuwe besmettingsgolf en de lockdowns in grootsteden, zijn de economische activiteiten sterk gedaald waardoor de vraag naar olie is gekelderd. Men verwacht een daling van 20 procent voor de maand april.

Besmettingen en lockdowns duwen de Chinese economische activiteiten naar een lager pitje. Dat is ook merkbaar aan de vraag naar olie, deze zou gedaald zijn naar een niveau tot onder dat van begin 2020. Vooral de vraag naar diesel, benzine en kerosine zou in april met meer dan 20 procent lager liggen. Dat is een daling van 1,2 miljoen olievaten per dag.

China is ’s werelds grootste invoerder van olie. De huidige besmettingsgolf lijken ze deze keer niet zo goed onder controle te krijgen. De groeivooruitzichten voor de Chinese economie werden onlangs dan ook herzien. De autoriteiten gaan uit van een groei van 5,5 procent maar het zou al bijzonder sterk zijn mocht de Chinese economie dit jaar met 5 procent kunnen groeien.

Oliemarkt

Hoewel de Chinese vraag naar olie hard wordt geraakt door de nieuwe besmettingsgolf, weten de olieprijzen toch stabiel te blijven rond 100 dollar per vat. Zakenbank Morgan Stanley verwacht dat de situatie in China slechts tijdelijk is en dat de oorlog in Oekraïne de olieprijzen hoger zul duwen de komende weken/maanden. Men verwacht dat de prijzen zullen stijgen richting 120 dollar.

Zolang Rusland oorlog blijft voeren in Oekraïne, zullen de Westerse sancties aanwezig blijven. Deze factor weegt zwaar door op de oliemarkt en zorgt voor een stevige ondersteuning van de olieprijzen. Van zodra China de besmettingsgolf onder controle heeft, en de lockdowns versoepeld kunnen worden, zouden de olieprijzen opnieuw ongestoord kunnen stijgen.

Bronnen: Bloomberg News – Yahoo Finance

Foto: Asian Development BankFlickrCC BY-NC-ND 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.