Europa - 2 juni 2020 - Beursbrink

AEX weer omhoog

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden dinsdag richting het einde van de ochtendhandel in de plus, nadat maandag op Tweede Pinksterdag de koersen ook al stegen.

De AEX index won vanochtend 1,2 procent op 546,35 punten, terwijl de AMX een winst van 1,9 procent liet optekenen en voor de AScX een plus van 2,7 procent op de borden stond.

“Als we kijken naar de macro-economische cijfers, dan lijkt het dieptepunt van de coronacrisis achter ons te liggen”, stelde investment manager Simon Wiersma van ING.

Zorgen over een oplaaiend handelsconflict tussen de VS en China werden vrijdag al weggenomen door een toespraak van president Donald Trump, die milder was dan verwacht.

Inmiddels heeft de aandacht zich verlegd naar de onlusten in de Verenigde Staten, waar de politie hard ingrijpt bij massale protesten na de dood door politiegeweld van de zwarte arrestant George Floyd in Minneapolis.

Dit kon de optimistische stemming op de Europese beurzen volgen Wiersma niet drukken. “Hopelijk zullen de protesten vandaag vreedzamer verlopen dan die in de afgelopen dagen.” President Trump gooide olie op het vuur door hard politie-ingrijpen aan te kondigen, terwijl hij zich met een bijbel in de hand voor een kerk liet filmen.

Op economisch gebied bleek de Nederlandse industrie in mei harder te zijn gekrompen dan in april. De NEVI-index daalde van 41,3 tot 40,5, het laagste punt sinds mei 2009.

Verder is de macro-economsiche agenda leeg.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 2,5 procent tot 36,37 dollar, terwijl een augustus-future Brent 3 procent hoger bewoog op 39,46 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1177. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1134 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde het merendeel van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 9 procent. Het vastgoedbedrijf is positief verrast door het tempo waarmee de winkelcentra weer open kunnen, dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen. Op 15 juni moet bijna 90 procent van de 90 winkelcentra weer open zijn.

Na het vastgoedfonds volgden de financiële waarden ASR Nederland, ABN AMRO, NN Group en ING met winsten van 2,5 tot 4 procent.

Ook cyclische fondsen zoals ArcelorMittal en Randstad waren in trek, evenals energiereus Royal Dutch Shell, dat 3,3 procent steeg.

Technologiefondsen ASMI en ASML stonden ook nog in de bovenste helft van het rijtje. ASMI meldde dat de aangekondigde aandeleninkoop vandaag van start gaat. Verder liet ING zich positief uit over de twee halfgeleideraandelen.

Beperkte verliezen waren er voor Galapagos, Philips en Ahold Delhaize.

Onder de Midkap-fondsen was PostNL de winnaar, nadat het bedrijf een akkoord sloot met Pensioenfonds PostNL, waardoor het postbedrijf zijn kasstroom met 100 miljoen euro ziet verbeteren dit jaar. Volgens ING komt een uitkering van dividend nu dichterbij en dat is een meevaller. Bank of America ging het aandeel weer volgen met een koopadvies en een koersdoel van 1,80 euro.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties liet ook sterk herstel zien en won 6 procent.

Basic-Fit verloor 2 procent. Barclays verhoogde het koersdoel van 20 naar 25 euro, gerustgesteld door een eigen marktonderzoek naar de gevoelens van sportschoolbezoekers naar aanleiding van de coronacrisis.

OCI verloor 0,2 procent. JPMorgan Cazenove ging het aandeel volgen met een Onderwogen advies.

De fabrikant van biologisch plastic Avantium zette zijn opmars voort en noteerde 14 procent hoger. Volgens het Financieele Dagblad hebben internationale beleggers nu pas door dat het bioplastic van Avantium afbreekt in de natuur, ook al gaat dat misschien niet zo snel.

Ook B&S Group won ruim 10 procent. ING verhoogde het koersdoel van 6,50 naar 10,50 euro, gezien het herstel in de Aziatische drankensector sterke online verkopen van parfums en de verwachte heropening van winkels na versoepeling van de coronamaatregelen. De verkoop op vliegvelden en cruiseschepen zal zwak blijven.

Accell noteerde licht lager, na het bericht dat de fietsenfabrikant een nieuw merk voor zijn elektrische bakfietsen heeft ontwikkeld.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments