Europa - 20 september 2019 - Beursbrink

AEX wacht rustige opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De AEX index gaat vrijdag naar verwachting een vrij neutrale opening tegemoet. Futures op de index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent.

De hoofdgraadmeter van Beursplein 5 steeg donderdag onder aanvoering van de financiële waarden nog 0,4 procent naar 579,08 punten.

De Amerikaanse beurzen kwamen donderdag wederom amper van hun plaats na het vlakke slot van woensdag, toen in reactie op een verwarrend rentebesluit van de Federal Reserve.

“De Fed was niet zo verruimingsgezind als gehoopt want Powell hintte niet op verdere renteverlagingen op korte termijn”, zag marktanalist David Madden van CMC Markets. Positieve macro-economische data boden donderdag enigszins compensatie, volgens Madden.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bestaande woningverkopen in Amerika in augustus onverwacht zijn gestegen. De Philly Fed index daalde in september, maar minder dan verwacht.

De Fed moest intussen voor de derde dag op rij geld in het financiële systeem pompen, omdat de markt voor repurchase agreements, waarmee banken en hedgefunds hun dagelijkse handelsactiviteiten financieren, plotseling is opgedroogd. Ook donderdag werd de beschikbaar gestelde 75 miljard dollar geheel opgenomen, net als woensdag. De vraag overtrof opnieuw het aanbod.

Analisten wijzen als redenen onder meer op de reserveringen voor het betalen van vennootschapsbelastingen door ondernemingen, en het oppoetsen van de balansen door banken voor toezichthouders, richting het einde van het kwartaal, waardoor de liquiditeit een forse knauw heeft gekregen.

De olieprijs zat donderdagavond in rustig vaarwater en de futures op een vat West Texas Intermediate sloten in New York vrijwel onveranderd op 58,13 dollar. In de Aziatische handel vanochtend stijgt de future wel met een procent.

Na de drone-aanval op belangrijke oliefaciliteiten in Saoedi-Arabië afgelopen weekend, steeg de olieprijs maandag zeer fors, vanwege de extreme impact op de olieproductie en berichten dat het wel even kon duren voor de Saoedische olieproductie weer zou zijn hersteld. In de twee dagen die volgden, leek het er juist op dat het herstel wat sneller zal gaan.

Donderdag verschenen echter opnieuw berichten dat Saoedi-Arabië moet aankloppen bij buitenlandse olieproducenten om de gaten in zijn levering op te vangen. Rihad zou onder meer hebben aangeklopt bij Irak, meldde The Wall Street Journal.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1056.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend eensgezind in het groen, zij het met slechts enkele tienden van een procent.

De agenda is vandaag zeer karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor het voorlopige consumentenvertrouwen in de eurozone in september.

Bedrijfsnieuws

Barclays startte met het volgen van Philips met een Overwogen advies en een koersdoel van 51,00 euro. “We beschouwen de transformatie van Philips als ver van klaar en zien meer opwaarts potentieel voor de groei en de marges”, aldus de analisten.

Philips rondde de verkoop van zijn resterende belang in Signify af voor ongeveer 357 miljoen euro.
Jefferies verhoogde het advies voor Vopak van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 44,00 naar 54,00 euro. Volgens analist David Kerstens van Jefferies zal de nieuwe IMO 2020 regelgeving voor een herstel van de vraag naar olie-opslag zorgen.

Sligro Food Group krijgt mogelijk een claim van het consortium Jumbo & Coop voor de kiezen. Het zou gaan om een claim met betrekking tot de transactie rond de verkoop van EMTÉ aan Jumbo en Coop in 2018. De kopers stellen dat de brutowinstmarge van EMTÉ zich niet in lijn met de verwachtingen heeft ontwikkeld.

Het Brussels parket heeft huiszoekingen gedaan bij Domique Leroy, nu nog CEO van Proximus, maar spoedig de nieuwe topvrouw van het Nederlandse KPN. Dat meldden diverse media donderdagavond en werd volgens de krant De Standaard bevestigd door het parket.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot donderdag vrijwel vlak op 3.006,79 punten, de Dow Jones index daalde 0,2 procent op een slot van 27.094,79 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent tot 8.182,88 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.