Europa - 21 april 2020 - Beursbrink

AEX wacht fors lagere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een fors lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 2,0 procent.

Maandag startte de AEX index de handelsweek nog in het groen met een winst van 1,4 procent op 512,76 punten, met dank aan positief ontvangen cijfers van Philips en een forse winst voor indexzwaargewicht Unilever.

In New York liepen de verliezen maandagavond juist op na onder meer ongekende bewegingen op de oliemarkt. De index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, verloor 1,8 procent.

De Amerikaanse future op een vat West Texas Intermediate (WTI) die op het punt stond te expireren, maakte maandagavond een historisch ongekende snoekduik en sloot op 37,63 dollar negatief. Dit betekent dat kopers van de future flink geld toe krijgen bij de fysieke levering van de olie.

Wie bij de expiratie een future bezit krijgt namelijk vaten WTI geleverd, en wel in Cushing, een knooppunt voor de olie-industrie in Oklahoma. Door de ingezakte mondiale vraag en overproductie zijn opslagplaatsen echter zo goed als volledig benut, waardoor de opslagkosten scherp zijn gestegen.

Normaal gesproken bewegen futures zich richting de spotprijs, die boven de 20 dollar noteert. Beleggers kregen door de ongekende beweging op de futures markt wel een inkijkje in de mogelijke gevolgen van overproductie bij een gelimiteerde opslagcapaciteit. De oliegiganten Exxon Mobil en Chevron daalden op de beurs in New York maandagavond 4 tot 5 procent.

Saoedi-Arabië en andere OPEC-lidstaten overwegen nu volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, die zich baseerde op anonieme bronnen, een snelle inperking van de olieproductie in een poging de enorme daling van de olieprijs een halt toe te roepen.

Volgende maand gaat de recent gemaakte afspraak over productiebeperking met onder andere Rusland en Mexico in, maar zolang zou Riyad niet willen wachten. Een overheidsfunctionaris van Saoedi-Arabië gaf volgens de zakenkrant aan dat er echt iets moet gebeuren om de vrije val van de olieprijs te keren, maar voegde daar wel aan toe dat het wellicht al wat aan de late kant is.

De prijs voor een vat Brent olie koerste vanochtend in de Aziatische handel krap een procent lager op 25,36 dollar, terwijl de Aziatische aandelenmarkten eensgezind lager noteren met verliezen van grofweg 2 procent.

De dollar sterkte vanochtend iets aan en noteerde vanochtend op 1,0832.

Bedrijfsnieuws

Adyen heeft in het eerste kwartaal van 2020 een flinke groei weten te realiseren. De verwerkte volumes van Adyen stegen op jaarbasis met 38 procent van 48,7 miljard euro naar 67,0 miljard euro. Dit leverde een omzetstijging op van 101,5 miljoen euro naar 135,5 miljoen euro, ofwel 34 procent. Adyen herhaalde de doelen voor de middellange termijn, maar gaf zoals gebruikelijk geen outlook af voor dit jaar.

Vopak boekte in de eerste drie maanden van 2020 een bedrijfsresultaat (EBITDA) exclusief eenmalige posten van 200,2 miljoen euro. Over dezelfde periode een jaar eerder was dit 214,6 miljoen euro. De consensusverwachting ging uit van een geschoond bedrijfsresultaat van 207 miljoen euro.

De zogeheten netto handelsinkomsten van Flow Traders stegen het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 63 miljoen naar maar liefst 495 miljoen euro. In het vierde kwartaal lagen deze inkomsten op 46 miljoen euro. Flow Traders verdiende daardoor afgelopen kwartaal 262,3 miljoen euro. De consensus lag op 204 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2019 was de nettowinst nog slechts 19,2 miljoen euro.

In het afgelopen kwartaal kwam de nettowinst van Marel uit op 13,4 miljoen euro tegen 32,2 miljoen euro een jaar eerder. De omzet liep op jaarbasis terug van 324,6 miljoen euro naar 301,6 miljoen euro. Daarmee voelde Marel de gevolgen van de coronacrisis, vooral bij vleesverwerking.

Pharming Group meldde bemoedigende resultaten met de behandeling van vijf patiënten met bevestigde Covid-19 met Ruconest.

Een negatief wisselkoerseffect en hoge rentelasten zorgden er voor Kardan onder meer voor dat het nettoverlies op jaarbasis opliep van 36,8 miljoen naar 83,7 miljoen euro in 2019.

Alumexx boekte in 2019 hogere resultaten.

Berenberg zette Basic-Fit op de kooplijst en verhoogde het koersdoel voor IMCD.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor maandag 1,8 procent op 2.823,16 punten, terwijl de Dow Jones index 2,4 procent inleverde op 23.650,44 punten. Techbeurs Nasdaq daalde 1,0 procent tot 8.560,73 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.