VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 10 januari 2020 - Aandelen

AEX vermoedelijk hoger van start

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht hoger van start in afwachting van het Amerikaanse banenrapport. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent.

De AEX index steeg donderdag nog 0,3 procent tot 612,55 punten. Beursplein 5 profiteerde van de afnemende spanning tussen Iran en de Verenigde Staten en een bevestiging dat een Chinese delegatie naar Washington afreist om een gedeeltelijk handelsakkoord te ondertekenen.

De spanning in het Midden-Oosten nam af nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei dat de VS niet militair zullen reageren op een Iraanse vergeldingsactie, waarbij geen Amerikaanse doden vielen. Iran beloofde ook verder niets te doen om de dood van de Iraanse militaire leider Qassem Soleimani vorige week te wreken.

Ondertussen lijkt het steeds meer het geval dat de in Iran neergestorte Boeing van Ukraine International Airlines per ongeluk door een Iraanse raket is getroffen, en dat er dus geen sprake was van een technisch mankement.

Boeing klom donderdagavond in New York anderhalf procent en het aandeel droeg daarmee zijn steentje bij aan het wederom aanscherpen van de recordstanden op Wall Street. De breed samengestelde S&P 500 index sloot 0,8 procent hoger.

Apple koerste met een winst van meer dan twee procent ook naar zijn hoogste stand ooit. Zakenzender CNBC berekende op basis van Chinese overheidsgegevens dat de iPhone verkopen in China in december op jaarbasis met meer dan 18 procent zijn gestegen.

Ook Goldman Sachs zat met een winst van meer dan twee procent in de lift na een koopaanbeveling door Bank of America. De analisten voorzien dat de zakenbank zal profiteren van een herstel van de wereldeconomie.

De olieprijs sloot donderdag vrijwel onveranderd, na de sterke daling van woensdag en de publicatie van fors hogere Amerikaanse olievoorraden. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1108.

In Azië noteren de beurzen in Sydney en Hong Kong vanochtend krap een procent hoger. Alleen de beurs in Shanghai geeft licht terrein prijs.

Veel aandacht gaat vandaag uit naar de vrijgave van het Amerikaanse banenrapport. Woensdag werd al het rapport van loonstrookjesverwerker ADP vrijgegeven, dat als een voorbode wordt beschouwd. Er werd woensdag gerekend op 150.000 nieuwe banen in december, maar dit werden er 202.000.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell wil zijn olieraffinaderij in de staat Washington aan de Amerikaanse westkust verkopen. Dat meldde persbureau Reuters. De raffinaderij kan 144.000 vaten olie per dag verwerken.

Het Amerikaanse farmaceutische concern Gilead Sciences heeft zijn aandelenbelang in Galapagos uitgebreid tot meer dan 25 procent, door enkele wiijzigingen in de keten van vennootschappen waarin Gilead zijn aandelen Galapagos houdt. Door de wijziging houdt Gilead Sciences nu een half miljoen stukken Galapagos meer dan voorheen.

Van Lanschot Kempen neemt over 2019 een afwaardering op de goodwill op. De afwaardering bedraagt 35 miljoen euro en heeft betrekking op de goodwill gerelateerd aan de acquisitie van Kempen & Co in 2007.

De Vereniging Franchisenemers van Sandd (VFS) hebben Sandd en PostNL gedagvaard voor de rechtbank in Arnhem. De franchisenemers waren verbaasd dat toen staatssecretaris Mona Keijzer de fusie tussen Sandd en PostNl goedkeurde, er met hun positie geen rekening was gehouden.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot donderdag 0,8 procent hoger op 3.275 punten.  de Dow Jones index steeg driekwart procent naar 28.956 punten. Ook technologiebeurs Nasdaq steeg 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.