VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 10 november 2019 - Beursbrink

Iran ontdekt groot olieveld

door STIJN

Iraans president Rohani heeft aangekondigd dat ze een immens groot olieveld hebben gevonden in de Khuzestan provincie. Het olieveld zou de tweede grootste van Iran kunnen worden, goed voor zo een 53 miljard vaten olie. Er is echter één groot probleem, door de Amerikaanse sancties zullen deze vaten moeilijk hun weg vinden naar de internationale markten.

De olieprijzen ondervinden de afgelopen jaren flink wat neerwaartse druk door onder andere de slabakkende wereldeconomie en het onevenwicht tussen vraag en aanbod. Daarenboven zijn de olievoorraden ook nog eens te groot naarmate de vraag naar olie afneemt. Het laatste wat de oliemarkt nodig heeft, is nog meer olie aan de aanbodzijde.

En laat dat nu net hetgeen zijn wat Iraans president Rohani vrijdag aankondigde. Er zou een groot olieveld zijn ontdekt in de Khuzestan provincie, men schat dat dit veld zo een 53 miljard vaten olie zou kunnen opleveren. Vermoedelijk het tweede grootste olieveld in Iran. Het grootste olieveld ligt in Ahvas, goed voor 65 miljard vaten olie.

I am telling the White House that in the days when you sanctioned the sale of Iranian oil, the country’s workers and engineers were able to discover 53 billion barrels of oil. This is a small gift by the government to the people of Iran.

Sancties

Het probleem is echter dat deze vaten moeilijk hun weg zullen vinden naar de internationale markten wegens de Amerikaanse sancties. Deze sancties verhinderen Iran hun olie te kunnen verkopen aan andere landen. De sancties werden opnieuw in het leven geroepen omdat Iran zijn beloftes omtrent het atoomprogramma niet heeft gehouden.

Een probleem voor Iran, maar een ‘zegen’ voor de olieprijzen. Stel dat deze olievaten de markt zouden overspoelen, dan zouden de prijzen de komende maanden nog meer neerwaartse druk ondervinden, vooral gezien de slechte toestand van de wereldeconomie.

Bronnen: DW

Foto: Maxpixel

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.