Europa - 14 september 2020 - Aandelen

AEX stijgt op hoop coronavaccin

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteert maandag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 0,4 procent tot 554,07 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

Het Damrak kreeg maandagochtend steun van hernieuwde hoop op een coronavaccin en een paar grote overnames.

AstraZeneca zei zaterdag dat de klinische proeven voor zijn experimentele coronavirusvaccin zijn hervat, nadat toezichthouders hadden geconcludeerd dat dit veilig was. Eerder pauzeerde AstraZeneca de studie, omdat een proefpersoon onverklaarbare klachten kreeg.

Een vaccin tegen het coronavirus kan dit jaar nog worden goedgekeurd in de Verenigde Staten, als Pfizer voor eind oktober de werkzaamheid van zijn kandidaatvaccin bewijst, zo zei CEO Albert Bourla van Pfizer zondag in een televisie-interview. De topman zei een kans van meer dan 60 procent te zien dat Pfizer eind oktober weet of het vaccin wel of niet werkt. “Eigenlijk is dat ook wel het minste waar beleggers nu op hopen, maar er wordt toch positief op gereageerd”, reageerde investment manager Simon Wiersma van ING.

Op fusie en overnamevlak werd bekend dat Softbank voor 40 miljard dollar het Britse ARM aan Nvidia verkoopt. Gilead neemt Immunomedics voor 21 miljard dollar over en de Amerikaanse activiteiten van TikTok vinden mogelijk in softwaremaker Oracle een nieuwe partner.

Een tegenvaller voor de beurzen is de aanhoudende patstelling in Washington over een nieuw stimuleringspakket. Ander punt van focus is de oplopende handelsspanning tussen de Verenigde Staten en China.

Centrale banken zullen de komende handelsweek in de schijnwerpers staan. De Federal Reserve, de Bank of Japan en de Bank of England presenteren deze week hun rentebesluiten. Volgens Wiersma is de grote vraag of voorzitter Jerome Powell van de Fed zich ‘dovish’ zal blijven uiten of niet. Wiersma verwacht van wel. “Dit betekent dat geld voorlopig nog erg goedkoop zal zijn, wat de waarderingen van de beurzen wereldwijd zal steunen”, zei hij.

Op macro-economisch vlak staat maandag de industriële productie in juli in de eurozone geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,1865. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1838 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1845 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 0,1 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 23 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 1,3 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Groep wees op een koopadvies van Societe Generale voor ABN AMRO.

KPN en Prosus stegen beide 0,9 procent. ASMI steeg 0,7 procent, terwijl ASML 0,3 procent aandikte. Galapagos verloor daarentegen 2,9 procent. ArcelorMittal daalde 0,3 procent.

Wolters Kluwer neemt voor 136 miljoen euro XCM Solutions over, een aanbieder van workflow-producten in de cloud voor accountantskantoren. Het aandeel won 0,1 procent.

Ahold Delhaize noteerde 0,6 procent hoger, nadat ING het koersdoel verhoogde van 22,00 naar 29,00 euro en het koopadvies handhaafde.

In de Midkap ging Vopak aan kop met een winst van 2,0 procent. Vopak en een fonds van BlackRock kopen samen drie grote industriële terminals van Dow voor 620 miljoen dollar. KBC sprak van een mooie deal voor Vopak. Analist David Kerstens van Jefferies schat de bijdrage aan de EBITDA van Vopak op 35 tot 45 miljoen dollar.

BAM steeg 1,9 procent. Boskalis steeg 1,6 procent. Basic-Fit was met een verlies van 0,8 procent één van de sterkste dalers. Eurocommercial verloor 0,5 procent en Air France-KLM daalde 0,7 procent.

Van de kleinere fondsen presteerde Sligro sterk met een koerswinst van 3,1 procent. Vivoryon won 2,9 procent, terwijl Wereldhave 2,2 procent aandikte. Ajax verloor 1,7 procent. Vastned daalde 1,0 procent.

Euronext heeft een niet-bindend bod uitgebracht bij de London Stock Exchange op Borsa Italiana, in een consortium met CDP Equity en de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo. De beursuitbater noteerde 2,3 procent lager.

Zakenbank Kempen heeft het advies voor Sif verlaagd van Houden naar Verkopen, maar verhoogde wel het koersdoel van 10,00 naar 11,00 euro. Het aandeel steeg 0,3 procent.

Kiadis Pharma heeft de goedkeuring van de Amerikaanse FDA gekregen om zijn klinische studie naar de behandeling van Covid-19 met ‘natural killer cellen’ te starten. Het aandeel steeg 5,6 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.