Europa - 14 oktober 2019 - Beursbrink

AEX start vlak aan handelsweek

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De AEX index gaat maandag naar verwachting een vrij neutrale opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent.

De Amsterdamse beurs sloot vrijdag de week nog in het groen af, nadat een potentiële handelsdeal tussen de VS en China de beurzen in het groen duwde. Ook hernieuwde Brexit-hoop zorgde voor euforie bij beleggers. De AEX wist 1,6 procent bij te schrijven op 577,42 punten.

Het ritme van de internationale beurzen wordt momenteel gedirigeerd door de Amerikaanse president Donald Trump. Vrijdag gedurende de Europese handel kregen de beurzen een oppepper nadat Trump twitterde dat er “goede dingen gebeuren in het handelsoverleg met China.” Richting het slot van New York meldde Trump daarnaast dat er een eerste akkoord is gesloten tussen China en de VS, waardoor Wall Street in feeststemming het weekend inging.

De eerste fase deal met China moet de komende maanden verder worden uitgewerkt tot een volledig akkoord. China beloofde onder meer extra landbouwproducten in te voeren en de intellectuele eigendom van Amerikaanse bedrijven te eerbiedigen. Amerika zal de tariefverhogingen die komende week in werking zouden treden, on hold zetten, maar gaf ook aan dat er nog niks is beslist over importtarieven die voor december staan gepland.

“De handelsonderhandelingen tussen de VS en China hebben de afgelopen weken als een wolk boven de markten gehangen. Als er een gedeeltelijke doorbraak komt, dan zal het op zijn minst een tijdelijke boost voor de markten geven, en die hoop zien we weerspiegeld worden in aandelenkoersen”, aldus beleggingsstrateeg Michael Arone van State Street Global Advisors.

Ook een andere donkere wolk die boven de markt hangt, de Brexit, lijkt iets verder naar de horizon te verschuiven, nu de Britse premier Boris Johnson en de Europese Unie zich gematigder lijken op te stellen.

Een onderhoud van Johnson met de Ierse premier gaf hoop op een onderhandelde uitweg voor het belangrijkste knelpunt in de verhoudingen, namelijk de Ierse grens. De EU wil absoluut een backstop die een harde grens vermijdt. De Britse premier Johnson wil hier niets van weten. Nu zou er echter een oplossing mogelijk zijn waardoor er een kans is op een Brexit-deal voor de deadline van 31 oktober. De EU en het VK zouden inmiddels zogenaamde ‘tunnel’-gesprekken voeren. De Britse pond veerde vrijdag op.

Vandaag bezoekt Boris Johnson Brussel voor een onderhoud met de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Donderdag en vrijdag vindt een Europese top plaats.

Ook de Federal Reserve gaf de markt vrijdag een zetje. De Fed maakte vrijdag bekend dat het tot zeker in het tweede kwartaal van 2020 Amerikaanse Treasury-leningen gaat opkopen om ervoor te zorgen dat het financiële systeem in de VS voldoende reserves behoudt. Vanaf volgende week koopt het maandelijks voor 60 miljard dollar aan Amerikaanse schatkistleningen. Dat bedrag geldt tot in elk geval half november. De eendaagse repo-operaties die de Fed sinds september uitvoert, worden verlengd tot zeker eind januari 2020.

In Azië reageren beleggers vanochtend opgetogen op de handelsontwikkelingen. De beurzen in Shanghai en Seoel klimmen 1,4 procent. Tokio wint ruim een procent. Op macro-economisch vlak was er voor China minder goed nieuws. De export in het land daalde in september verder.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 2,2 procent hoger, op 54,70 dollar. Op weekbasis was er een stijging van 3,6 procent te noteren. “De olieprijzen worden ondersteund door de door spanningen in het Midden-Oosten en door het groeiende optimisme over de de-escalatie in de handelsoorlog tussen de VS en China,” aldus marktanalist Edward Moya van Oanda.

“De situatie in het Midden-Oosten blijft waarschijnlijk gespannen”, stelde Moya, doelend op de explosies op een Iraanse olietanker vrijdag die volgens Teheran werden veroorzaakt door twee raketten.

De komende week zullen vooral weer de handelsperikelen en de Brexit de boventoon voeren. In Amsterdam rapporteren daarnaast ASML, TomTom en Unilever cijfers. Op Wall Street trappen financials het cijferseizoen af.

Bedrijfscijfers

Beter Bed bereikte een akkoord bereikt over de verkoop van Matratzen Concord aan Magic Honour. Beter Bed ontvangt voor Matratzen Concord 5 miljoen euro in contanten en afhankelijk van de toekomstige prestaties van het verkochte onderdeel in het eerste jaar na afronding van de transactie een extra bedrag. Ook heeft Magic Honour belooft 15 miljoen euro in Matratzen Concord te investeren.

OCI heeft een vorige week aangekondigde uitgifte van obligaties in dollars en euro’s geprijsd. OCI geeft in totaal voor 600 miljoen dollar en voor 700 miljoen euro obligaties uit, met een looptijd tot 2024. De vijfjarige leningen hebben couponrentes van 5,25 procent in dollars en van 3,125 procent in euro’s.

Stamcelbank Esperite gaat in beroep tegen de faillissementsuitspraak van de rechtbank Gelderland. Het stamcelbedrijf werd afgelopen dinsdag failliet verklaard. Het bedrijf was verlieslatend, door dalende inkomsten uit de stamcelbank. Bij de laatste halfjaarcijfers leidde het verlies tot een negatief eigen vermogen van 3 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 1,1 procent tot 2.970,27 punten, de Dow Jones index won 1,2 procent op 26.816,59 punten en de Nasdaq sloot 1,3 procent hoger op 8.057,04 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.