Europa - 18 september 2020 - Aandelen

AEX start vlak aan handelsdag

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een onveranderde opening.

De AEX sloot donderdag nog 1,2 procent lager op 551,64 punten, in de nasleep van een terughoudend ontvangen rentebesluit op Wall Street woensdagavond.

Donderdag zette Wall Street de neerwaartse beweging van woensdag door en hoofdgraadmeter S&P 500 verloor 0,8 procent. Technologie stond net als woensdag extra onder druk en techbeurs Nasdaq gaf 1,3 procent prijs. De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index beperkte de schade tot een half procent koersverlies, na een stijging in de vier voorafgaande handelsdagen.

“De Fed zei de rente jarenlang laag te houden, maar dat is niet genoeg”, vindt marktanalist James Athey van Aberdeen Standard Investments. “Dat is niet voldoende in de deze markt. Je moet meer, meer, meer doen”, zei hij.

Beleggers die ondertussen rekenen op een coronavaccin om de virusuitbraak in te dammen zodat de economie verder kan herstellen, komen vooralsnog bedrogen uit vanwege de verwarrende boodschappen over de beschikbaarheid van zo’n vaccin.

Robert Redfield, de directeur van U.S. Centers for Disease Control, zei woensdag dat een coronavaccin waarschijnlijk niet algemeen beschikbaar komt tot volgende zomer. President Donald Trump spreekt dit tegen en denkt dat een vaccin nog dit jaar voor iedereen in de VS beschikbaar is. Daarnaast wachten de markten nog steeds op een nieuw stimuleringspakket.

Volgens marktstrateeg James McCormick van NatWest Markets heerst daarom vermoeidheid onder beleggers. “De Fed heeft geen nieuwe stappen aangekondigd en het Congres steunt geen stimuleringsdeal. De begrotingsafgrond komt in zicht”, waarschuwt de marktkenner, ook vanwege het nog altijd hoge aantal Amerikanen dat een uitkering nodig heeft.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalde vorige week wel harder dan verwacht met 33.000 tot 860.000. Economen hadden gerekend op 875.000 nieuwe steunaanvragen. Ook het aantal verlengde steunaanvragen liep flink terug, met 916.000 op weekbasis.

De olieprijs zat donderdag wel in de lift. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 2 procent duurder op 40,97 dollar. Het OPEC+ Joint Monitoring Committee benadrukte dat de huidige productieafspraken nageleefd moeten worden. Verder kreeg de olieprijs steun vanwege productieonderbrekingen in de Golf van Mexico door orkaan Sally. In de Aziatische handel vanochtend stijgt de olie-future met krap 1 procent verder.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1849.

In Azië is het sentiment positief, maar uitschieters blijven achterwege. De winsten blijven beperkt tot circa een half procent.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van het voorlopige Amerikaanse consumentenvertrouwen in september.

Vanochtend werd daarnaast bekend dat de Spaanse banken CaixaBank en Bankia vermoedelijk gaan fuseren, nu de besturen van beide banken groen licht hebben gegeven.

Bedrijfsnieuws

IMCD neemt het Finse Kokko-Fiber over. Een overnamesom werd niet gemeld, maar wel dat Kokko-Fiber in 2019 een omzet boekte van 9,0 miljoen euro. Dat gebeurde met 5 werknemers.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor Vopak van 56,00 euro naar 58,00 euro en handhaafde de koopaanbeveling voor het tankopslagbedrijf.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot donderdag 0,8 procent in het rood op 3.357,01 punten en de Dow Jones index daalde 0,5 procent op 27.901,98 punten. De Nasdaq leverde 1,3 procent in op een slot van 10.910,28 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.