VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 24 april 2020 - Beursbrink

AEX start lager aan handelsdag

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 1,6 procent.

De AEX koerste donderdag nog 0,6 procent hoger op 512,73 punten.

Ondanks de mondiale vrijgave van historisch ongekend negatieve inkoopmanagersindices kende Wall Street donderdag een positieve start, geholpen door een herstel van de olieprijzen. De winsten werden echter weggespeeld nadat de Financial Times schreef dat het potentiële coronamiddel remdesivir van Gilead slechte resultaten boekte in een eerste test.

De zakenkrant beriep zich op documenten die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) per ongeluk op haar website publiceerde. Gilead stelde in een reactie dat nog slechts sprake was van conceptdocumenten. Vorige week donderdag won Wall Street juist nog meer dan 3 procent na berichtgeving op nieuwssite Stat, waar hoog werd opgegeven over de eerste testresultaten. De S&P 500 sloot gisteren uiteindelijk vrijwel onveranderd.

Nabeurs in New York gaf Intel zijn kwartaalrapportage vrij. De chipgigant profiteerde van een relatief sterke vraag in het afgelopen kwartaal doordat veel mensen noodgedwongen thuis achter de computer werken. In het lopende kwartaal wordt evenwel ook Intel met tegenwind geconfronteerd en de afgegeven outlook stelde teleur. In de elektronische handel verloor het aandeel ongeveer 6 procent.

Olieprijs herstelt

De olieprijs herstelde donderdag verder. Op een settlement van 16,50 dollar, werd een vat West Texas Intermediate met levering juni 20 procent meer waard. In de Aziatische handel vanochtend klom de future met nog eens 5 procent.

De olieprijs bouwde daarmee voort op winsten van woensdag, toen de Amerikaanse president Donald Trump tweette dat hij de marine opdracht heeft gegeven om alle Iraanse kanonneerboten te torpederen als ze Amerikaanse schepen lastigvallen, waarmee hij zorgde voor een toename van de geopolitieke spanningen.

“De oliemarkt zocht iets om zich aan vast te klampen na de forse dalingen”, volgens analisten van Rystad. Marktkenners wijzen er evenwel op dat hoewel de procentuele stijgingen momenteel enorm zijn, de prijzen nog steeds te laag zijn voor olieproducenten om geld te verdienen. Het is zelfs niet voldoende wanneer de prijzen nu nog zo’n 20 procent stijgen. Een verdubbeling zou het minimale zijn.

Volgens analist Bjornar Tonhaugen van Rystad is het enige dat de olieprijzen echt een impuls kan geven, een herstel van de vraag naar olie. En dat gebeurt niet eerder dan wanneer lockdownmaatregelen vanwege de Covid-19 uitbraak worden opgeheven en de economie weer op gang komt.

“Of een ongekende en zeer omvangrijke productieverlaging van OPEC+, bovenop de al gemaakte afspraken”, aldus de analist. “Wanneer dat niet gebeurt, dan zullen er veel shut-ins volgen”, volgens Tonhaugen, die daarmee doelt op bedrijven die dan gedwongen hun productie stilleggen en olieputten moeten sluiten.

De Aziatische beurzen noteren vanochtend overwegend lager, maar de verliezen blijven beperkt. In Sydney noteert de grondstofgevoelige ASX 200 wel in het groen.

De dollar blijft ondertussen klimmen. Vanochtend noteerde het munt euro/dollar op 1,0767. Hiermee nadert de dollar de top van eerder dit jaar op 1,0655.

Bedrijfsnieuws

In het afgelopen kwartaal kwam de omzet van Signify uit op 1.427 miljoen euro, tegen 1.478 miljoen euro een jaar eerder. Analisten rekenden voor het eerste kwartaal op een omzet van 1.475 miljoen euro. Op vergelijkbare basis, exclusief onder meer het effect van de overname van Cooper, daalde de omzet op jaarbasis evenwel met 15,3 procent. In het vierde kwartaal was de krimp nog 4,2 procent op jaarbasis. Er werd door de analisten voor het eerste kwartaal een krimp van 10,6 procent voorzien.  Onder de streep restte een winst van 27 miljoen euro, krap 40 procent minder dan de 44 miljoen euro een jaar eerder. Analisten hielden evenwel rekening met een forsere afname tot 20 miljoen euro.

De netto-omzet van Arcadis steeg afgelopen kwartaal met 5,0 procent naar 658 miljoen euro. Autonoom bedroeg de stijging 3,0 procent. Het operationele resultaat (EBITA) bleef daarnaast stabiel op 48 miljoen euro met een operationele marge die daalde van 7,6 naar 7,2 procent. Het bedrijf uit Amsterdam verwacht dat het niet waarschijnlijk is dat de strategische doelstellingen voor 2020 gehaald worden, gezien de coronacrisis en de diverse onzekerheden die daarmee gepaard gaan.

Euronext nam het Deense VP Securities over, een zogeheten central securities depository. Het gaat in eerste instantie om de overname van een belang van ongeveer 70 procent, waarbij de overnameprooi is gewaardeerd op omgerekend 150 miljoen euro.

Wereldhave sloot een nieuwe kredietfaciliteit af met ABN AMRO ter waarde van 100 miljoen euro. De kredietfaciliteit heeft een looptijd van twee jaar en geeft Wereldhave de financiële ruimte tot eind 2021. De activiteiten van Wereldhave worden significant beïnvloed door de effecten van het coronavirus, wat het vastgoedfonds ertoe heeft gebracht de outlook voor 2020 in te trekken en het slotdividend van 2019 te schrappen en geen dividend in 2020 uit te keren.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot donderdag 0,1 procent in het rood op 2.798 punten. De Dow Jones index won 0,2 procent tot 23.515 punten en de Nasdaq ging fractioneel lager tot 8.495 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.