Europa - 21 december 2020 - Aandelen

AEX start kerstweek in het rood

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 1,2 procent.

Het nieuws werd dit weekend beheerst door een nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk opdook en die direct verantwoordelijk is voor een meerderheid van de besmettingen in onder meer Londen. Om verspreiding tegen te gaan, wordt het verkeer met het Verenigd Koninkrijk voorlopig aan banden gelegd.

Het gemuteerde virus zou naar verluidt geen extra gezondheidsklachten met zich mee brengen en net als het oorspronkelijke virus goed te vaccineren zijn, maar zich wel sneller verspreiden, waardoor het reproductiegetal stijgt.

Daarnaast werd zondag laat in Washington bekend dat Democraten en Republikeinen een akkoord hebben bereikt over een stimuleringsdeal ter waarde van 900 miljard dollar. Het steunpakket voor federale steun aan onder meer huishoudens en kleine bedrijven kwam tot stand na een maandenlange patstelling.

Afgelopen week hervatte de AEX in de laatste volle handelsweek van 2020 nog de weg omhoog met een winst op weekbasis van 1,8 procent op 625,25 punten. De hoofdgraadmeter van Beursplein 5 sloot daarmee ongeveer 1 procent onder de hoogste stand van 2020.

Het mantra van de afgelopen maanden, namelijk het vooruitzicht van een wereld ná corona door vaccinering, in combinatie met het extreem lage rentebeleid van centrale banken wereldwijd, waardoor beleggingsalternatieven schaars zijn, en de verwachting van meer Amerikaanse stimuleringsmaatregelen, voedde ook afgelopen week weer het zelfvertrouwen van aandelen- én grondstoffenbeleggers.

Zo koerste de Amerikaanse olie-future op weekbasis meer dan 5 procent hoger naar ruim 49 dollar. Oliebeleggers negeerden daarmee onder meer het maandrapport van het Internationaal Energieagentschap, dat minder positief is over het herstel van de olievraag in 2021.

Het nieuws over het gemuteerde coronavirus en direct ingevoerde vliegbeperkingen leidde vanochtend in de Aziatische handel echter tot een verlies van krap 3 procent voor de Amerikaanse olie-future. De euro staat daarnaast licht onder druk, met een daling van ongeveer een half procent ten opzichte van de dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2187,

De Aziatische beurzen laten vanochtend evenwel een rustig beeld zien, waarbij uitschieters achterwege blijven en de hoofdindices bewegen in een bandbreedte van enkele tienden van een procent ten opzichte van het slot van vrijdag.

Wall Street en Tesla

Op Wall Street sloten de hoofdindices vrijdagavond licht lager, na het neerzetten van recordstanden donderdagavond. De aandelenvolumes en individuele uitschieters waren uitzonderlijk, in verband met de grootste optie-expiratie van het jaar, waarbij zowel dag- maand als jaaropties werden afgehandeld. Optiehandelaren probeerden op het laatste moment hun posities gunstig af te sluiten.

Beleggers moesten vrijdag ook anticiperen op de opname van Tesla in de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, die zal leiden tot veel vraag van indexbeleggers. Het aandeel krijgt de hoogste weging in de index, na Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet en Facebook.

Het aandeel Tesla sloot vrijdagavond met een winst van 6 procent overtuigend op de hoogste stand ooit, hetgeen begeleid werd door een ongekend recordvolume. De fabrikant van elektrische auto’s is nu op beurs meer waard dan alle andere beursgenoteerde autofabrikanten opgeteld.

Verkorte handelsweek

Euronext, Londen en Wall Street sluiten op donderdag, de dag van kerstavond, vroeger de deuren. In Duitsland blijven de beursvloeren die dag zelfs leeg. Vrijdag, Eerste Kerstdag, zijn wereldwijd de meeste financiële markten gesloten.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Bedrijfsnieuws

Unibail-Rodamco-Westfield verkoopt zijn Parijse kantoorgebouwen Village 3, Village 4 en Village 6 voor 213 miljoen euro aan verschillende Franse institutionele beleggers.

Twee commissarissen van SBM Offshore hebben aangekondigd af te zullen treden.

Heijmans verkocht 98 appartementen in het Haagse Energiekwartier aan woningbelegger Vesteda.

Blackstone heeft alle goedkeuringen binnen voor de overname van NIBC. Dit maakte de koper en de Nederlandse bank vrijdagavond bekend.

Slotstanden Wakker Street

De S&P 500 eindigde vrijdag 0,4 procent in het rood op 3.709,41 punten en de Nasdaq eindigde 0,1 procent in de min op een slot van 12.755,64 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent op 30.179,05 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.