Europa - 24 februari 2020 - Aandelen

AEX start handelsweek stevig in het rood

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een flink rode opening tegemoet, nu beleggers vrezen voor de verspreiding van het coronavirus buiten China.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 1,9 procent.

Afgelopen week deed de index nog een stap terug onder invloed van het coronavirus. Op een slot van 617,33 punten op vrijdag, daalde de hoofdgraadmeter 1,9 procent op weekbasis.

Onder meer Apple en Coca-Cola waarschuwden afgelopen week dat de resultaten in het lopende kwartaal door de virusuitbraak in China geraakt worden. Dit weekend bleek daarnaast dat het aantal besmettingen in Italië hard oploopt en Rome stevige maatregelen neemt om de uitbraak in te dammen, terwijl ook Zuid-Korea geraakt wordt door een exponentiële groei van het aantal personen die het virus onder de leden hebben.

In de Italiaanse hoogste voetbaldivisie werden zondag verschillende wedstrijden afgelast in verband met de uitbraak van het corona-virus. Een show van modehuis Armani tijdens de modeweek in Milaan vond zonder publiek plaats. Men achtte het verstandiger om de show via opnames onder de aandacht te brengen.

In totaal zijn er inmiddels 2.619 mensen overleden aan het coronavirus. In Frankrijk is één sterfgeval gemeld en in Italië drie. Verder zouden er inmiddels ook 24.963 mensen zijn hersteld van het virus.

Wall Street leek lang immuun voor het coronavirus en zette deze maand zelfs recordstanden neer. Vrijdag zochten beleggers evenwel toch de zijlijn op en hoofdgraadmeter S&P 500 koerste meer dan een procent lager.

De volledige economische impact van het virus is onduidelijk, maar de eerste indicaties laten zien dat het in ieder geval de autoverkopen in China fors lijkt aan te tasten. De Chinese verkoopcijfers van personenauto’s voor de eerste twee weken van februari lieten een daling van maar liefst 92 procent  op jaarbasis zien, zo meldde Bloomberg News.

In Azië, waar de Japanse beurs de deuren gesloten hield in verband met een feestdag, reageerden beleggers vanochtend nerveus.

De april-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange krap een procent lager lager op 53,38 dollar. Saoedi-Arabië overweegt een verdere productieverlaging binnen de OPEC, zonder de steun van bondgenoot Rusland. Dit schreef The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0815.

Bedrijfscijfers

De Nederlandse bedrijfsagenda is komende week redelijk gevuld. Vandaag publiceerden B&S Group en PostNL resultaten, morgen volgen OCI en ASMI. Woensdag is het de beurt aan AMG, GrandVision, NIBC en Wolters Kluwer. Donderdag is het dan weer aan Adyen, IMCD en Aalberts. ICT Group en Envipco maken vrijdag resultaten bekend.

Bedrijfsnieuws

PostNL heeft in het vierde kwartaal van 2019 meer omzet en resultaat behaald dan vooraf voorzien. Verder meldde PostNL een akkoord te hebben bereikt met Mutares over de verkoop van een belang van 80 procent in Nexive, de Italiaanse activiteiten van PostNL. Voor 2020 voorziet PostNL een volumegroei bij pakketten van 7 tot 9 procent en een volumedaling bij briefpost in Nederland van 8 tot 10 procent.

B&S Group heeft in 2019 meer omzet geboekt, maar zag de winst wel terugvallen. “Hoewel de gevolgen van de protesten in Hong Kong en de handelsoorlog tussen de VS en China onze resultaten in 2019 hebben beïnvloed, zijn we optimistisch dat deze omstandigheden niet voort zullen duren”, aldus B&S. Wel zal het coronavirus gevolgen hebben voor de vraag naar luxe merken in Azië, waarschuwde B&S.

Arcadis zet de samenwerking met de Georgia Department of Transportation aan twee programma’s voort.

Jefferies heeft maandag het koersdoel voor Galapagos flink verhoogd van 175,00 naar 225,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 1,1 procent tot 3.337,75 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 28.992,41 punten en de Nasdaq sloot maar liefst 1,8 procent lager op 9.576,59 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.