Nederland - 12 september 2019 - Beursbrink

OPEC overweegt nog meer productiebeperkingen

door STIJN

De situatie op de oliemarkt heeft wellicht nood aan nog meer inspanningen om een evenwicht tussen vraag en aanbod te vinden. De nieuwe Saoedische minister van Energie zei dat de OPEC mogelijks overweegt om nieuwe productiebeperkingen aan te kondigen tijdens hun bijeenkomst in december. De olieprijzen gingen vreemd genoeg fors naar beneden op donderdag.

Prins Abdulaziz bin Salman, de nieuwe Saoedische minister van Energie, zei donderdag dat OPEC- en niet-OPEC-landen overwegen om hun productieniveaus terug te schroeven in een poging om het aanbod op de oliemarkt terug te dringen zodat de olieprijzen verder ondersteund worden.

De prijzen op de oliemarkt blijven problemen ondervinden om hun weg naar boven te vinden. Vooral de vertraging van de wereldeconomie baart de OPEC+ zorgen vermits hierdoor ook de vraag naar olie aan het dalen is. De vraag is nu of deze landen voldoende invloed hebben om de olieprijzen opnieuw de hoogte in te jagen. De coalitie komt in december samen in het Oostenrijkse Wenen.

Rusland en Saoedi-Arabië

Abdulaziz zei dat Saoedi-Arabië en Rusland transparanter gaan communiceren met andere olieproducerende landen in het Midden-Oosten. Het zijn zowat de twee meest invloedrijke landen op de oliemarkt en kunnen, mits een goede samenwerking, de oliemarkt in een bepaalde richting duwen. Beide landen hebben ook gezegd vast te houden aan de productiebeperkingen.

Russisch minister van Energie Alexander Novak benadrukte dat het extreem belangrijk is voor de OPEC- en niet-OPEC-landen om zich te houden aan de gemaakte afspraken. Hij richtte zich indirect naar Nigeria en Iran, twee landen die op dit moment nog altijd teveel olie produceren.

In december zullen de partijen rond de tafel zitten om te bespreken hoeveel vaten er per dag minder geproduceerd moeten worden om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Als er effectief actie wordt ondernomen, is het natuurlijk afwachten wat de olieprijzen zullen gaan doen.

Bronnen: CNBC

Foto: Zscout370 – Wikimedia

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel