VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 4 mei 2020 - Beursbrink

AEX start handelsweek scherp lager

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting flink lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van maar liefst 3,8 procent, nadat Wall Street vrijdagavond bijna 3 procent prijs gaf.

Donderdag sloot de AEX de verkorte handelsweek, vanwege de viering van de Dag van de Arbeid op vrijdag, al af met een verlies van 2,7 procent op 512,92 punten, waarbij met name Royal Dutch Shell na de aankondiging van een dividendverlaging de index dieper in het rood trok. Op weekbasis was er wel sprake van een winst van 1,6 procent voor de hoofdindex.

De beurs in Londen is vandaag gesloten vanwege een bank holiday. Vrijdag werd er juist wel gehandeld in Londen en de hoofdgraadmeter FTSE 100 daalde 2,3 procent.

Beleggers waren afgelopen week hoopvol over de eerste versoepelingen van de lockdownmaatregelen in Europa en de Verenigde Staten, alsmede voorzichtig positieve tekenen over de werkzaamheid van een potentiële coronabehandeling van Gilead. De historisch niet eerder vertoonde negatieve groeicijfers uit de VS en de eurozonen konden dit optimisme niet verpesten.

“Dat beurzen niet altijd de richting van de economie volgen, is wel duidelijk. Het zijn vooral de ongekend grote steunmaatregelen van de centrale banken die beleggers te hulp zijn geschoten”, merkte investment manager Simon Wiersma van ING op over het handelsverloop.

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 index donderdagavond 0,9 procent lager. Vrijdag waren de beurzen in New York gewoon geopend, in tegenstelling tot onder meer de beurzen van Euronext, en de S&P 500 index daalde met 2,8 procent scherp verder. Op weekbasis gaf de hoofdgraadmeter echter slechts nipt terrein prijs.

Volgens marktstrateeg Adam Cole van RBC Capital Markets waren er vrijdag twee factoren die het sentiment bepaalden: Apple en Amazon die teleurstelden met de cijfers en de toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president Donald Trump overweegt sancties om Beijing aan te pakken voor de manier waarop het omgaat met de corona-pandemie.

Trump zei over “heel betrouwbare” inlichtingen te beschikken die het virologisch laboratorium in Wuhan aanwijzen als bron van het coronavirus. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo voegde daar zondag in het programma ‘This Week’ van ABC aan toe “enorm bewijs” te hebben gezien dat het coronavirus uit een laboratorium komt in Wuhan.

In Azië, waar de beurzen op het Chinese vasteland en in Japan vanwege een feestdag vandaag zijn gesloten, koerste de Hang Seng index in Hong Kong mede door de oplopende spanningen tussen China en Amerika vanochtend bijna 4 procent lager. De beurs in Sydney noteerde wel in het groen.

De olieprijs steeg vrijdag verder. Op een settlement van 19,78 dollar werd een vat West Texas Intermediate met levering juni 5 procent meer waard. Op weekbasis was uiteindelijk sprake van een winst van ongeveer 17 procent. In de Aziatische handel vanochtend gaf het zwarte goud evenwel weer 7 procent prijs.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0937.

Vandaag worden in de loop van de dag de definitieve Europese inkoopmanagersindices voor de industrie in april vrijgegeven. In Amerika staan daarnaast de fabrieksorders in maart geagendeerd.

Bedrijfsagenda

Het cijferseizoen zet komende week flink door. Vandaag is er aandacht voor de kwartaalcijfers van PostNL en dinsdag zijn AMG, Grandvision en Kendrion aan de beurt.

Woensdag zijn de ogen onder meer gericht op Aperam, Eurocommercial Properties en Wolters Kluwer.

Donderdag publiceert Ahold Delhaize cijfers, net als ArcelorMittal, BAM, DSM, Galapagos en Air France-KLM. Vooral bij de luchtvaartmaatschappij lopen de spanningen momenteel hoog op en er zijn miljarden nodig om de maatschappij door de crisis heen te tillen.

Vrijdag is een relatief bescheiden dat met slechts Heijmans en ING op de rol.

In de VS is het cijferseizoen al vergevorderd. Wel komen deze week nog bijvoorbeeld Disney, GM, PayPal en GoPro nog met cijfers.

Bedrijfsnieuws

De omzet van PostNL steeg in het afgelopen kwartaal van 684 miljoen naar 701 miljoen euro. Analisten rekenden op een omzet van 723 miljoen euro.  Het genormaliseerde bedrijfsresultaat kwam uit op 15 miljoen euro. Dat werd voor het eerste kwartaal door de analisten ingeschat op 16 miljoen euro, tegenover 40 miljoen euro in het vierde kwartaal en 30 miljoen euro een jaar eerder.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 eindigde vrijdag 2,8 procent in het rood op 2.831 punten. De Dow Jones index verloor 2,6 procent tot 23.724 punten en de Nasdaq zelfs 3,2 procent op een slot van 8.605 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.