Europa - 27 januari 2020 - Aandelen

AEX start handelsweek met fors verlies

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 1,2 procent.

Vrijdag kleurde AEX index nog felgroen met een winst van 1,4 procent op 614,24 punten. Op weekbasis koerste de index toen evenwel met 0,2 procent nipt lager.

Beleggers maakten zich afgelopen week in toenemende mate zorgen over het coronavirus, dat overdraagbaar is van mens op mens en in China al tientallen levens eiste. Inmiddels dook het virus ook buiten China op, waaronder in de Verenigde Staten en Europa.

De vrees voor het coronavirus leek richting het einde van vorige week juist wat af te nemen, totdat vrijdagmiddag uit de VS het bericht kwam dat een tweede besmetting was vastgesteld en dat nog tientallen gevallen worden onderzocht.

Zondag meldden de Chinese autoriteiten dat inmiddels 80 mensen zijn overleden, hoofdzakelijk ouderen, en dat er sprake is van 2.750 besmettingen.

Een reactie op de Chinese aandelenmarkten bleef uit. Vanwege de viering van het Chinese nieuwjaar blijven de beurzen een week gesloten. Vandaag hielden ook de beurzen in onder meer Singapore, Seoel, Australië en Taiwan de deuren dicht.

De beurs in Tokio was wel open en verloor krap twee procent. In India noteerde de hoofdindex Nifty 50 een half procent lager.

Op Wall Street gaf de hoofdgraadmeter S&P 500 index vrijdagavond 0,9 procent prijs. De Amerikaanse beurzen begonnen de dag nog positief. De Nasdaq zette zelfs even een nieuwe all time high neer. Maar na de mededeling door het Centers for Disease Control and Prevention dat een tweede besmetting met het coronavirus in de VS was geconstateerd, daalden de de koersen.

De koersen van vliegtuigmaatschappijen United Airlines en American Airlines daalden respectievelijk 3,5 procent en 4,0 procent op zorgen over de gevolgen van het coronavirus op het aantal vluchten en passagiers.

De maart-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,40 dollar lager, of 2,5 procent, op 54,19 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1027.

Op macro-economisch vlak kregen Amerikaanse beleggers nog wel een oppeppertje met de vrijgave van de samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector. De index steeg van 52,7 in december naar 53,1 in januari. Dit is het hoogste niveau in tien maanden.

Woensdag neemt de Federal Reserve zijn rentebesluit. Na drie renteverlagingen in 2019 drukte het beleidscomité eind vorig jaar al de pauzeknop in en voorlopig lijkt een volgende rente-aanpassing er niet in te zitten. Als de rente al verder wordt verlaagd, dan is dat pas ruim na de zomer, denkt een meerderheid van de markt.

Bedrijfscijfers

Dinsdag openen Philips en NSI de boeken. KPN volgt woensdag. De indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever zijn donderdag aan zet en vrijdag is het de beurt aan Signify en WDP.

In het buitenland staan een aantal toonaangevende bedrijven geagendeerd. Apple en Microsoft rapporteren morgen, Tesla en Facebook woensdag. Deutsche Bank is donderdag aan zet en Caterpillar, Chevron en Exxon Mobil vrijdag.

Vandaag hebben beleggers oog voor de aanstaande Amerikaanse woningverkopen, terwijl het op het bedrijfsvlak nog rustig blijft.

Bedrijfsnieuws

Berenberg verhoogde het koersdoel voor IMCD van 70,00 naar 90,00 euro. Het advies ging van Houden naar Kopen, vanwege de hoge kwaliteit van het bedrijf, dat met weinig activa een hoog rendement behaalt op het geïnvesteerde kapitaal.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 0,9 procent tot 3.295,46 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 28.989,73 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent lager op 9.314,91 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.